Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör új elnöke: „A Balaton az életterünk" – podcast

Forrás: turizmus.com

 2021. május 14. 14:33

Szilágyi Lajost választották meg a Balatoni Kör új elnökének a szervezet éves közgyűlésén. A cukrász szakember a legismertebb balatoni vendéglátósokat és borászokat tömörítő szövetségről és a jövőbeli terveiről a Trend FM Menni-Enni című műsorában beszélt.

Az új elnök kiskőrösi kötődésű, de Siófokon nyitott cukrászdát, a Villa Grétát, amely hatalmas siker lett. Később külterületre, a Kőrös-hegyi völgyhíd alá költöztek, ahol azokat látják vendégül, akik célirányosan érkeznek hozzájuk. Most pedig az északi-parti Balatoncsicsón találták meg jelenlegi helyüket, ahol terveik szerint szeptemberben nyitnák meg  új egységüket egy présházban, természetvédelmi területen – derült ki a beszélgetésből.

Szilágyi Lajos mesélt a szervezetről, amely “a tó körüli minőségi vendéglátóhelyeket, borászokat és a Balatonért tenni akaró embereket fogja össze.” Jelenleg 42 tagja van, akik 54 vendéglátóhelyet képviselnek, ezen kívül pedig 4 tiszteletbeli taggal is rendelkeznek.

Bárki lehet a kör tagja, ahova ajánlással, vagy jelentkezéssel lehet bekerülni. Az új tagokról évente egyszer, a közgyűlésen szavaz a tagság, ebben az évben például négy új taggal bővült a a kör.

Szilágyi Lajos a szervezet tisztújításáról is beszélt, amely Laposa Bence korábbi elnök lemondását követte. Hangsúlyozta, hogy minden évben új vezetőséget választ a Balatoni Kör: “Mindenki indulhat az elnökségi tagságért és az elnöki pozícióért is, amennyiben jelöli valaki (…) Történtek korábban kommunikációs hibák, de reméljük, ezek a jövőben nem fordulnak elő.”

Az új elnök céljai között említette, hogy a Balatoni Kör egy baráti társaságból a Balaton környéki  életet és vendéglátást meghatározó civil szervezetté váljon. Ez pedig többletfeladatot is ró rájuk, profi szervezetté kell válniuk – tette hozzá. Ezért új munkacsoportokat hoznak létre, a már létező rendezvény- és kommunikációs mellett a társadalmi felelősségvállalás munkacsoport is megjelenik: “Mindenki a szabadidejét áldozza arra, hogy a Balaton körül élők életkörülményeit és a tó életterét olyannak őrizzük meg, amilyen most, vagy lehetőség szerint inkább javítsuk rajta.”

Szilágyi Lajos az elmúlt nyáron tapasztalt nagy tömegről is beszélt, amely szerinte nemcsak a vendégeknek, de a vendéglátósoknak is kihívás volt. Tagjaik 90 százaléka egész évben nyitva van, így őket is súlyosan érintette a koronavírus miatti korlátozások bevezetése.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: