Szimpla Piacon főzött az Élelmiszerbank Egyesület

 2014. február 24. 12:41

Február 23-án az Élelmiszerbank csapata közösen főzött Feri, a főzelékessel a Szimplakerti Háztáji Piacon. A közösségi főzés keretében több mint 265 látogató kóstolhatta meg a gasztroblogger által készített ínycsiklandó vasárnapi ebédet.

További 170 adag ételt tudtak még vasárnap délután eljuttatni a rászorulóknak az egyesület önkéntesei. A befolyt adományoknak köszönhetően az Élelmiszerbank Egyesület mintegy 143. 000 forintot tud ételfelesleg megmentésére fordítani, melynek értéke a munkájuk során megharmincszorozódik.

Rohanó városunkban egyre közkedveltebbek az őstermelői piacok, ahol az évszaknak megfelelő idény zöldségeket és gyümölcsöket lehet megvásárolni. Ez is mutatja, hogy az embereknek igénye van a minőségi, egészséges élelmiszerekre. Sokaknak azonban sajnos már az is örömet jelent, ha rendszeresen jut étel az asztalukra. Az Élelmiszerbank Egyesület célkitűzése, hogy segítse az éhezés, szegénység és alultápláltság csökkentését. Munkájukkal hidat építenek a rászorulók és az élelmiszerfelesleggel rendelkező cégek  között, ezáltal csökkentve az éhezést és az élelmiszerpazarlást. Az Élelmiszerbank Egyesület vállalkozásoktól és egyéni támogatóktól is fogad adományokat tevékenysége támogatására, melyek felajánlására többféle mód nyílik honlapján. A Szimplakerti Piacon zajló közösségi főzés is adománygyűjtés, amelynek köszönhetően a befolyt összeg harmincszoros értékében tudnak „megmentett" élelmiszert eljuttatni a rászorulóknak.

„A Közös Lábos közösségi főzés nem csak adománygyűjtésként jó lehetőség Egyesületünk számára, hanem azért is, mert ilyenkor személyesen találkozhatunk  az érdeklődőkkel, bemutathatjuk tevékenységünket, eredményeinket, fel tudjuk hívni a figyelmüket az élelmiszerpazarlásra." – nyilatkozta Makray Judit az Élelmiszerbank Egyesület egyik önkéntese.

„Nagyon megtisztelő a felkérés számomra, hogy közösen főzhettem az egyesület csapatával, egy ilyen szuper helyszínen, mint a Szimpla Piac. Vásárlásaim során arra szoktam törekedni, hogy idény zöldségeket-gyümölcsöket vásároljak, illetve hogy az éppen szükséges mennyiséggel térjek haza, így ne gyarapítsam a szemetesem tartalmát. Az Élelmiszerbank által képviselt értékeket magam is nagyon fontosnak tartom. A szervezet társadalmi jelentősége megkérdőjelezhetetlen, hiszen a feleslegessé vált ételt azoknak juttatják el, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. Jó volt látni, hogy ilyen sokan érdeklődtek az egyesület tevékenysége iránt, és remélem lesz még lehetőségem arra, hogy más eseményeken is erősítsem a csapatot."– fejtette ki Feri a főzésen.

Akik csatlakozni szeretnének az Élelmiszerbank Egyesület támogatói csoportjához, látogassanak el az www.elelmiszerbank.hu weboldalra, ahol hasznos információkat és többféle támogatási lehetőséget találnak.