Színesedő paletta, újabb helyszínek – VeszprémFest 2015

Forrás: turizmus.com

 2015. június 02. 15:25

Új, tematikus helyszíneken, s az eddigieknél is szerteágazóbb zenei élménnyel várja látogatóit július 15–18. között a 12. VeszprémFest. A fellépők közt olyan sztárokat köszönthetünk, mint a Kool & the Gang, Dee Dee Bridgewater, Emeli Sandé, Mike Stern vagy Camen Souza.

A fesztivál szervezői és szponzorai június 2-án a Budapest Music Center épületében tájékoztatták a sajtót az immár világszínvonalú kulturális programsorozat részleteiről.

A Nagyszínpad – mely a fesztivál életében a Szentháromság teret jelenti – minden napra tartogat nagyágyúkat: a nyitónapon, július 15-én Roger Hodgson, a Supertramp legendás énekese, dalszerzője lép fel a „Breakfast in America" európai turné keretében.  Másnap a 40-50-es korosztály egyik kedvence, a Kool & the Gang, amerikai disco, jazz, R&B, soul, funk együttes ad koncertet. A folytatásban Dee Dee Bridgewater, Grammy-díjas amerikai jazzénekesnő lép fel Irvin Mayfield kétszeres Grammy- és Billboard-díjas jazz trombitással és a New Orleans Jazz Orchestrával. A koncerten a huszadik század elején kialakult hamisítatlan new orleansi jazz ötvöződik Bridgewater klasszikus jazzt megújító, egyedi stílusával. A zárónapon – a nagy érdeklődésre való tekintettel várhatóan a Veszprém Arénában – először lép fel hazánkban Emeli Sandé, brit R&B és soul énekesnő és dalszerző. A 28 éves sztár Our Version of Events című lemeze 2012-ben az Egyesült Királyság legsikeresebb és legnagyobb példányszámban eladott debütáló albuma lett.

 

Az új helyszínek sorába bekapcsolódik a FestGarden – a festői Historia Kertben –, ahol három estén át kimondottan a jazz világába invitálják a látogatókat: Mike Stern és a Didier Lockwood Band, Jack DeJohnette és a Zöld-foki szigeteki gyökerekkel rendelkező Carmen Souza neve fémjezi a koncerteket. Szintén új helyszínként FestPresszó néven lép be a fesztivál életébe az Expresso Klub és Koncerttér – a Hangvilla kulturális központban – ahová két estére beköltözik az őrület és extravagancia: július 17-én Svédországból érkezik a Movits!, másnap pedig a román Moonlight Breakfast.

A Dubniczay palota Az Ex - A. E. Bizottság a Palotában címmel kínál rendhagyó kulturális programot: Zalán Tibor megnyitójával és feLugossy László performanszával nyílik az Ex Vajda Lajos Stúdió kiállítása ef Zámbó Isván, feLugossy László és Wahorn András műveiből. Ezt követően a palota udvarában – a BIZOTTSÁG egykori tagjainak közreműködésével – az efZámbó Happy Dead Band Akusztik és a Wahorn Airport adnak koncertet.

A fesztivál már jól ismert kísérőrendezvénye a népszerű Rozé, Rizling és Jazz Napok – az Óváros téren, július 10–19. között – melynek keretében idén is a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, illetve naponta 3 koncerttel a hazai jazzélet fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók.

A rangos esemény főtámogatója idén is a MVM Magyar Villamos Művek. Újdonság a fesztivál életében, hogy idéntől már a Nagyon Balaton kínálatát is színesíti, hiszen felkerült a májustól szeptember végéig tartó, mintegy negyedszáz eseményt egy szálra fűző megarendezvény naptárába.