Szlovákiában elég a negatív teszt a szállodai szolgáltatásokhoz

Forrás: MTI

 2022. február 17. 10:40

Szlovákiában a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) intézkedése szerint szerdától már nemcsak az oltottak és a betegségen átesettek, hanem a negatív vírusteszttel rendelkezők is igénybe vehetik a szállodai szolgáltatásokat.

Február végétől pedig megkezdődik a koronavírus terjedése miatt hozott korlátozások szélesebb körű feloldása.

A szállodai szolgáltatások igénybevételére vonatkozó korlátozások feloldása egyaránt vonatkozik a negatív PCR-, illetve az antigén tesztet felmutatni tudókra.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Eduard Heger miniszterelnök a pozsonyi kormány szerdai ülése előtt arról tájékoztatott, hogy február 28-tól megkezdik a koronavírus terjedése miatti korlátozó intézkedések két szakaszban történő feloldását.

Az első szakaszban, február végétől, megszüntetik az üzletek és a szolgáltatóhelyek úgynevezett „belépési rendszerét”, vagyis azt a megkülönböztetést, hogy egyes helyekre kik léphetnek be. A jelenleg hatályos rendszerek egyike az úgynevezett OP, amelybe az oltottak vagy a betegségen átesettek tartoznak, a másik pedig az OTP, amely rajtuk kívül a negatív teszttel rendelkezők számára is lehetővé teszi a belépést.

A szlovák kormány megkezdi a koronavírus terjedése miatti korlátozó intézkedések két szakaszban történő feloldását

Fotó: 123rf.com

A kormányfő bejelentése szerint ugyancsak február végétől éjfélig meghosszabbítják a vendéglátóhelyek lehetséges nyitvatartási idejét, és megemelik az alacsony és a közepes veszélyességi kategóriába sorolt rendezvényeken történő részvételi létszám felső határát.

A korlátozások feloldásának második szakasza március 28-tól lép érvénybe. Ebben a szakaszban megszűnnek a rendezvények résztvevői létszámára, illetve a nyitvatartásra vonatkozó korlátozások, és módosulnak a maszk viselésére vonatkozó előírások is.