Szlovén borok premierje a St. George-ban

Forrás: turizmus.com

 2017. május 11. 16:00

A Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövetsége, a Mathiász World Wide Kft., a Budavári Szent György Borrend, valamint a St. George Hotel szervezésében került sor csütörtökön a szlovén borászatok bemutatkozó rendezvényére.

A rendezvény lehetőséget teremtett arra, hogy a szlovéniai borágazat kiemelkedő piaci képviselői találkozzanak a magyar borászok és kereskedők képviselőivel.

Ahogyan Ksenyija Skrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete fogalmazott, bár Szlovénia kis ország, értékesek a borvidékei, és termékeik – főleg a fehér borok – világszerte piacképesek. Közülük három a kiemelkedő régió, amelyek összesen 14 borral és prosecco jellegű itallal mutatkoztak be a budai Várban. Bár világszerte egyre kelendőbbek a szlovén borok, a magyarok még nem nagyon ismerik ezeket, ezért is tartották fontosnak, hogy bemutassák legjobb nedűiket.

Három kiemelkedő régió összesen 14 borral és prosecco jellegű itallal mutatkozott be

 

A két ország közötti kiegyensúlyozott baráti kapcsolatokat méltatták az eseményen felszólalók, miközben kóstolóra sorakoztak a borászatok, köztük a híres Marof palackjai. Ahogy a nagykövet fogalmazott, annyiban is hasonlít a két ország, hogy Mariborban, illetve éppen a helyszínt adó hotel udvarán egyaránt több száz éves szőlőtőkék találhatók, amelyek utalnak a két országban jelenlévő régi szőlőművelési és bortermelő hagyományokra.

A meghívottak a szlovén borok széles skáláját kóstolhatták végig, az autentikus borkóstoló falatkák társaságában. Volt olyan szlovén termelő, aki a prosecco jellegű boron kívül a birtokán termett igazi olívaolajjal is dicsekedhetett.  A Kolida nevű vállalat pedig a kiváló minőségű szlovén sonkákkal, pástétomokkal, tepertőkkel és kolbászokkal rukkolt elő.

 

 



Kapcsolódó cikkek

Szlovénia zöldre hangolva

2017. április 11.