Szlovén szállodavállalatba vásárolhatja be magát az Indotek Csoport

Forrás: turizmus.com

 2022. január 25. 10:35

Hazai és görögországi szállodafelvásárolások után Szlovéniában terjeszkedhet a Jellinek Dániel nevével fémjelzett Indotek Csoport.

A szlovéniai SeeNews értesülései szerint a luxembourgi székhelyű York Global Finance Offshore BDH tárgyalásokat folytat a Sava Group nevű szlovén turisztikai holdingban birtokolt 43,2%-os részesedésének eladásáról a magyar Diófa Alapkezelővel.

Szlovén sajtóértesülésekre hivatkozva a portál azt írja, hogy a York két ajánlatot kapott a részvénycsomagra, de tárgyalásokat csak a Diófa Alapkezelővel kezdeményeztek. A Pop TV értesülései szerint a York hajlandó elfogadni a Diófa Alapkezelő 35 millió eurós ajánlatát. A Diófa Alapkezelő 2009-ben jött létre, 2020 óta többségi tulajdonosa a Jellinek Dániel nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Indotek Group.

A Sava Group számos tengerparti, hegyvidéki, valamint spa- és wellnesshotel tulajdonosa Szlovéniában

Fotó: Sava Group

A szlovén köztévé korábbi híradása szerint a több mint 50 vállalatban az államot, mint tulajdonost képviselő Szlovén Független Vagyonalap megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy 2022 során eladja az állam 18,7%-os tulajdonrészét a Sava Groupban.

A Sava Group honlapja szerint a társaság jelenleg Szlovénia legnagyobb turisztikai cégcsoportja, amelynek vannak érdekeltségei az ország hegyvidékein, fürdővárosaiban és a tengerpartján is. 2019 elejétől az ötcsillagos portorozsi Hotel Bernandin nevű luxushotel is a Sava Group része.

A Sava d.d. nem nyilvános részvénytársaság. Három fő részvényese a  Kapitalska družba d.d. (28,1 %), a Szlovén Állami Vagyonalap (18,7 %), illetve a York Global Finance Offshore BDH (43,2 %). A cég honlapja szerint a Sava d.d. a legértékesebb állami vagyonelemek közé tartozik jelenleg Szlovéniában.

Az Indotek Csoport a közelmúltban jelentős terjeszkedésbe kezdett mind Magyarországon, mind a régióban a turizmus, különösen a szállodaipar területén. Amint arról korábban beszámoltunk, a budapesti Sofitel, majd a Gellért szállodák megvásárlása után Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group egy háromcsillagos, 124 szobás, athéni szálloda felvásárlásával. Tavaly év végén az is felmerült, hogy az Indotek egy konzorcium részeként beszállna a Budapest Airport megvásárlásába is.

Az Indotek Group Magyarország egyik vezető befektetéskezelő cégcsoportja. Korábbi, január 20-ai közlésük szerint a csoport piacvezető az A, B és C kategóriás kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán. A több mint 460 főt foglalkoztató cégcsoport több mint 300 ingatlan felett rendelkezik. Portfóliójába tartozik több mint 30 irodaház és 26 fővárosi és vidéki bevásárlóközpont, emellett számos szállodát, valamint számtalan raktárépületet és iparterületet tulajdonol, ezenkívül több saját fejlesztésű lakóparkprojekttel jelen van a lakossági ingatlanpiacon is.