Szobaár-barométert adott ki a hotel.info

 2014. május 15. 14:53

Míg Görögországban a szobaárak újra megindultak felfelé, az oroszországi és ukrajnai turisztikai piacot a krími válság határozza meg. A hotel.info szobaár-barométere megmutatja, hogyan változtak a szobaárak belföldön és külföldön.

A szobaár-barométer eredményei néhány kiválasztott magyarországi városra vonatkoztatva (az árak euróban értendők)

Budapest a tavaly márciusihoz képest 5,43 százalékkal magasabb, 76,73 eurós árral viszonylag drágának számít a szállásdíjak tekintetében. Lényegesen kedvezőbb árakat biztosít Győr és Miskolc, ahol a szállásdíj az előző évhez képest kevésbé terheli meg a vendégek pénztárcáját. Különösen Győrben járhatnak jobban anyagilag a szállást keresők. A szállodatulajdonosok átlagosan 58,44 eurót kérnek el szobánként és éjszakánként, ami az előző évhez képest körülbelül 12 százalékos csökkenést jelent.

 

A szobaár-barométer eredményei néhány kiválasztott európai fővárosra vonatkoztatva (az árak euróban értendők)


Stockholm az európai lista jelenlegi éllovasa: itt átlagosan 150 euróba kerül egy szoba egy éjszakára. A dobogó második és harmadik helyén két másik északi főváros, Oslo és Helsinki található. Az orosz metropolisz, Moszkva, amely az utóbbi években Európa legdrágább fővárosa volt, 143,51 eurós szobaárával most a negyedik helyre került.

A krími válság következtében a rubel és különösen az ukrán valuta jelentősen meggyengült az euróval szemben. Így az euróban fizető szállóvendégek az előző évhez képest körülbelül 16 százalékkal fizetnek kevesebbet Moszkvában. Kijevben a szobaárak euróra vetítve kereken 30 százalékkal, 73,77 euróra csökkentek. „Az árfolyamhatás mellett azt is tapasztaljuk, hogy komoly mértékben visszaesett a foglalások száma a kijevi szállodákban. A zavargások és a folyamatos bizonytalanság miatt sok turista és üzletember elkerüli az ukrán fővárost" – nyilatkozta Ralf Priemer, aki a hotel.info vezetőségének tagjaként többek között a nemzetközi szállodaértékesítésért felelős.

Görögországban változás körvonalai kezdenek kibontakozni. Míg a hotelszobák árszínvonala a görögországi gazdasági válság és az annak hatására fellépő kereslet-visszaesés miatt csökkenő tendenciát mutatott, most az árak ismét emelkedésnek indultak. A tavalyi évhez képest a szállást keresőknek mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk: például Athénban egy szoba átlagos ára 81,34 euró éjszakánként, ami 23 százalékkal magasabb, mint az előző évben.

 

A szobaár-barométer eredményei néhány kiválasztott nemzetközi fővárosra vonatkoztatva (az árak euróban értendők)


A tengerentúlon New York kínál viszonylag kedvező árakat. Míg a szállás átlagos ára szobánként és éjszakánként tavaly valamivel 200 euró fölött volt, most az utazóknak mindössze 147 eurót, azaz közel 30 százalékkal kevesebbet kell kiadniuk.

New York mellett lényegesen olcsóbb lett Rio de Janeiro (-28,06 %) és São Paulo (-23,66 %) is. A szobaárak csökkenésében mindenekelőtt a brazíliai valuta meggyengülése játszik közre.