Szőke Mátyás az Év Bortermelője

Forrás: Vendéglátás

 2017. december 07. 12:56

Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről – Szőke Mátyás kiváló boraival és életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet.

A díjra idén kivételesen nem öt, hanem hat jelölt – Borbély Tamás (Badacsony), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak), Koch Csaba (Hajós-Baja), ifj. Szepsy István (Tokaj) és Szőke Mátyás (Mátra) – versenyzett, a szakmai szavazatok összesítése során ugyanis holtverseny alakult ki – mondta Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke.

Szőke Mátyás műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlővel bánni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők megmunkálását.

A 2017. Év Bortermelője díj nyertese

Fotó: Magyar Bor Akadémia

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait chardonnay, muscat ottonel, Irsai Olivér, merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá. Ha akad némi szabadideje, legszívesebben traktorjában ülve veszi szemügyre ültetvényeit, közben a természetben, az évszakok változásaiban gyönyörködik.

Kapcsolódó cikkek

Borpiknik a Kékestetőn

2017. július 31.