Szolnokon tartották a Magyarország étele verseny elődöntőjét

Forrás: MTI

 2024. február 25. 11:03

A gasztronómiánk kultúránk egyik meghatározó eleme, a magyar konyha művelői újra és újra bebizonyítják hazai termékeink értékállóságát – mondta a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára szombaton Szolnokon, a Magyarország étele 2024. elnevezésű melegkonyhai szakácsverseny elődöntőjén.

A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Debreceni Egyetem rendezi a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága közreműködésével.

Balatoni Katalin helyettes államtitkár a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában tartott eseményen azt mondta: a jó minőségű helyi termékek használata nemcsak a gasztronómiai élményt gazdagítja, hanem hozzájárul a helyi gazdaság támogatásához és az egészséges táplálkozási szokások kialakításához, népszerűsítéséhez is. Felidézte, hogy a "Csak tiszta forrásból!" – Bartók Béla Cantata profana című művének befejező gondolata – szerepel a 2024-es Magyarország étele verseny plakátján. Szavai szerint az "ahány ház annyi szokás" mondás is azt tükrözi, hogy "hagyományunk végtelen variációval bíró művészet, mely mindennapi szükségletünk".

A jövő generációinak is szüksége van arra, hogy megismerjék ezen értékeket, hogy a multikulturális gasztronómia világában se feledkezzenek meg a Kárpát-medence hagyományairól, a helyi kistermelői közösségek kiváló termékeiről – mondta. A verseny célja, hogy az ételcsodákon keresztül hirdessék gasztronómiánk változatosságát, sokszínűségét és egyúttal megerősítsék nemzeti összetartozásunkat is – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Balatoni Katalin közlése szerint a népszerűsítő munkán keresztül ezek az ételek nem csak különleges éttermek étlapjain, hanem a mindennapi életben az iskolai menzák kínálatában is megjelennek.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy hetedik alkalommal rendezik meg a szakácsversenyt. A megmérettetés elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.
"A magyar konyhát meg lehet újítani, annak van jövője" – hangoztatta.

Elmondta, hogy az elődöntőben – a versenykiírásnak megfelelő módon – a csapatok otthon készítették el a versenyételeiket, amelyeket a helyszínen, a befejező műveleteket elvégezve kellett tálalniuk.

mo_etele_verseny

Munkában a zsűri a Magyarország étele 2024 elnevezésű melegkonyhai szakácsverseny elődöntőjén a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában

Fotó: Mészáros János/MTI

Az április 27-ei döntőbe, amelyet a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán rendeznek majd, az elődöntőben induló húsz csapatból 12 (+2 tartalék) jutott tovább.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere üdvözölte, hogy a városban rendezik meg a versenyt. Azt mondta, hogy Szolnokon két nagy gasztronómiai rendezvény van: a közösségeket, családokat is összekovácsoló Gulyásfesztivál és a folyó közelségéből adódóan a Tiszai hal napja.