Szombaton nyit a Tolnay Klári Emlékház Mohorán

Forrás: MTI

 2015. március 12. 16:32

A téli szünet után szombaton nyitják meg a Tolnay Klári Emlékházat Mohorán; tavasszal szabadtéri színpadot adnak át, ezzel idén új lehetőségekkel bővül a programkínálat - tájékoztatta az MTI-t az emlékház vezetője csütörtökön.

Balla István elmondta: Kovács Károlyné Egri Katalin gobelinművész A hölgy és az egyszarvú különös világa című kiállításával nyitják az évadot szombaton.

Felújították az emlékház területén lévő palóc stílusú pajtát, a 120 négyzetméter alapterületű épületben művészöltözőket, színpadi kellékek raktárhelyiségeit alakították ki, mellette pedig szabadtéri színpadot építettek - ismertette Balla István.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 22 millió forintos támogatásából elkészült beruházásokat májusban adják át.

Nyárig háromhetente kiállításokat szerveznek a Nógrád megyei emlékházban, májustól könyvbemutatók, előadások, koncertek, nyár esti rendezvények is várják a látogatókat. A Tolnay Klári Emlékház partnerszervezete, az Aranytíz Kultúrház színházi programokat, koncerteket ajánlott fel.

Balla István, a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke húsz éve hozta létre az emlékház alapját adó kiállítást. Az 1998-ban elhunyt Tolnay Klári már nem láthatta a mohorai múzeumot, de személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt. Az emlékházat 2000-ben nyitották meg, benne a Kossuth-díjas színművésznő életútját bemutató fényképekkel, személyes használati tárgyakkal, nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökkel. Tolnay Klári dalai kísérik a látogatót a kiállításon, ahol ott van többek között az első kiscipője és legutolsó színpadi cipője. A fényképeken hatvan évnyi színházi élet elevenedik meg.

Tolnay Klári 1914. július 17-én Budapesten született, gyermekéveit Mohorán töltötte, a nógrádi falut később is a béke szigetének nevezte. Tavaly, a születése századik évfordulóján tartott megemlékezésen domborművet avattak a nevét viselő emlékház falán, a Magyar Posta pedig Mohorán mutatta be a Tolnay-centenáriumra kibocsátott bélyeget.

A centenáriumi év záró rendezvényén Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművész és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész vehette át a Tolnay Klári Művészeti díjat, amelyet első alkalommal ítélt oda a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége.