Szombattól újra látogatható a győri Várkazamata

Forrás: MTI

 2014. május 25. 10:07

Szombattól október végéig ismét látogatható a csak nyáron nyitva tartó győri Várkazamata, amely a városi múzeum kőtárának ad otthont.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum pénteki közleménye felidézte: a kazamata abban az erődítményben található, amelyet itáliai mesterek építettek 1537-től négy évtizeden keresztül, Bécs védelmének érdekében az egész várost fallal véve körül.

Ennek egyik eleme, az egykori Bécsi-kaput védelmező, máig kiváló állapotban lévő Sforza-félbástya belső tereiben és udvarán helyezték el a múzeum lapidáriumát, benne többek között a XIX. század közepén lebontott, későreneszánsz stílusú, az antik diadalívekre emlékeztetően háromnyílású Bécsi-kapu faragványainak töredékeit vagy a Fehérvári kapu szétroncsolódott kapuszárnyát.

A gyűjteményt gazdagítja számos, Győrből és környékéről származó római kőemlék, amelyek dokumentumai a két fontos hadiút találkozásánál fekvő antik Arrabona történetének. Emellett a Várkazamatában láthatja a közönség a Horváth József téglagyűjteményének anyagából rendezett kiállítást.