Szőnyeggyárból kialakított szálloda teszi fel a turisztikai térképre Békésszentandrást

Forrás: turizmus.com

 2022. október 25. 19:04

A nyári szezon a megszokottak szerint zajlott Békésszentandráson, ám a tavaszi és az őszi vendégéjszakák száma némileg elmaradt a várakozástól. A fejlődés azonban nem maradt el, hiszen újabb üdülősori utat újítottak fel és egy négycsillagos szálloda is épül a településen.

Lesfalvi Balázs, a település alpolgármestere a BEOL-nak kifejtette, hogy a turizmus a környék egyik húzóágazata. Az idei szezonban nem volt visszaesés a vendégéjszakák számában, augusztusban például egy szabad szálláshely sem volt Békésszentandráson. Viszont az elő- és utószezon tekintetében már kevésbé voltak jók a számok a korábbi évekhez viszonyítva.

A helyi szállásadók ezt részben annak tudják be, hogy az infláció visszavette az utazási kedvet, most pedig az őszi szünet hiánya miatt kevesebb a foglalások száma.

Békésszentandráson a telt ház annyit jelent, hogy lényegében még egyszer annyi ember éjszakázik a településen, mint ahány lakosa van, vagyis ilyenkor több, mint 3500 vendéget számolnak. Ez a létszám kilenc üdülősorukon oszlik el, melyek mind Körös-partiak és mára több mint ezer szálláshelynek adnak helyet.

Lesfalvi Balázs elárulta, több turisztikai beruházásnak is örülhettek idén Békésszentandráson: az egyik a leghosszabb, Dinnyelaposi üdülősor útfelújítása volt 200 millió forintból (részben pályázati forrásból, részben lakossági összefogásból).

bekessztandras_3dint

A Békésszentandráson épülő négycsillagos hotel tavaly nyilvánosságra került látványterve

Fotó: 3D Interiors Lakberendezés / Belsőépítészeti Studio

A következő nagyobb fejlesztésük keretében ökoturisztikai útvonalat hoznak létre a Gödény-halom felé, amivel régi álmuk válik valóra. Ez szintén állami támogatásból valósul meg, mintegy 8 millió forint értékben. A projektben információs táblákat telepítenek végig az 5 kilométeres útvonalon.


Önfenntartó lesz az épülő szálloda

Lesfalvi Balázs elmondta, a leglátványosabb, már folyamatban lévő turisztikai fejlesztés Békésszentandráson a régi szőnyeggyárból összesen 4,4 milliárd forintból kialakított négycsillagos szálloda. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az építkezést 2023. május végére szeretnék befejezni.

A mélyre fúrt kutaknak és a napelemrendszereknek köszönhetően a hotel energetikai szempontból önfenntartó lesz és falai között helyet kap majd a szentandrási szőnyegszövést bemutató múzeum is. A szálloda közel 100 vendéget tud majd befogadni, ezzel is tovább bővítve a település szálláshelyeit, amire – főleg nyáron – a felmérések szerint szükség is van.