Együttműködésre törekszik a magyar kollégákkal az osztrák szállodaszövetség új elnöke

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. január 18. 15:08

Január 17-től Walter Veit, salzburgi szállodás szakember az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) új elnöke, aki e pozícióban 9 év után váltja Michaela Reitterert.

A komoly lobbierővel és nagy szakmai presztízzsel rendelkező szervezet új elnökét egyhangú többséggel, tartózkodás nélkül választotta meg a szövetség legutóbbi közgyűlése.  Walter Veit a válságból való kilábalásra, a munkahelyteremtésre és a munkaerő-megtartás kérdéseire kíván hangsúlyt helyezni: ezek a „legégetőbb” kérdések, amelyek a szakmát foglalkoztatják – számol be a GD-Consulting blogja az elnök első programadó tájékoztatójáról.

A munkából származó jövedelem adóterheinek csökkentése nélkül nem lehet a munkaerő-piaci helyzet kihívásait kezelni, a „közterhek radikális csökkentésére, az adórendszer teljesen új szemléletű átdolgozására van szükség” – hangsúlyozta az ÖHV elnöke. Az új helyzet új szemlélet követel: „Életszerű és gyakorlatias megoldásokkal együtt tudunk csak a válságból kilábalni” – hangoztatta. Kérdésre válaszolva az elnök szükségesnek tartja, hogy a magyar partnerszervezetekkel is intenzívebben együttműködjenek a jövőben, hiszen az EU-ban mindannyiunkat sújt a turizmusra kiélezetten is jellemző munkaerőhiány. Ausztria keleti és nyugati tartományai között, sőt Magyarország és Ausztria között is kívánatos lenne, hogy a szezonális kihívásokat rugalmas munkaerő-átcsoportosításokkal is orvosolják a szállodai szektorban – hangzott el a tájékoztatón.

walterveit_gdconsulting

Walter Veit, salzburgi szállodás szakember 9 év után váltotta Michaela Reitterert az osztrák szállodaszövetség élén

Fotó: GD Consulting

Ma már természetes, hogy a „szállodai személyzet között az angol a kommunikáció nyelve, hiszen számos országból érkeznek Ausztriába dolgozni. Fontos, hogy a fiatal és rugalmas munkavállalókat a munkanélküliek köréből is megnyerjük az ágazat számára” – érvelt elképzelési mellett Walter Veit.

Az ÖHV tagsága körében január közepén végzett friss kutatás szerint az ausztriai szállodák 15 százaléka a járványhelyzet miatt már bezárt, vagy a bezárást tervezi. Az ilyenkor szokásos 72 százalékos kihasználtság helyett januárban 34 százalékos az osztrák szállodák átlagos kapacitás-kihasználtsága, a februári 47 százalékos és a márciusi 43 százalékos jelenlegi foglalásállomány is messze elmarad az ilyenkor szokásostól (81%, illetve 73%).

A munkaerő megtartása miatt is fontos a szállodák nyitva tartása, mert a „járvány alatt megtapasztaltuk, hogy a képzett munkaerőt hamar elszívja a versenyszféra” más területe.Az elnök kiemelte, hogy a nyitva tartás egyben a munkaerő megtartásért és a szimpla túlélésért folytatott küzdelem része, így „újabb lockdown a szállodaipar számára elfogadhatatlan.” Az említett kutatás szerint Ausztriában jelenleg a szállodai pozíciók 15 százaléka betöltetlen, míg munkavállalók 6 százaléka karanténban van. A szálláshelyek 38 százaléka csökkentett, illetve korlátozott szolgáltatásokkal igyekszik a jelenlegi helyzetet némileg orvosolni.

A jövőt meghatározó ágazati trendek közözött a fenntarthatóságot és a digitalizációt említette az új elnök, amely területeken a megkezdett munkát és a jó gyakorlatokat folytatni szükséges.