Szót kérnek a beutaztatók a Múzeumi Negyed kialakításában

 2014. március 04. 12:47

A MUISZ üdvözli az új, budapesti Múzeumi Negyed létrehozását, ugyanakkor hiányolja a turisztikai szakemberek bevonását a tervezésbe.

Kiírták a Liget Budapest nemzetközi építészeti tervpályázatát címmel jelent meg híradás a tervezett Múzeumi Negyedről a Turizmus Panoráma Bulletin március 4-i számában.  Nem kell turisztikai szakembernek lenni ahhoz, hogy a hír olvasásakor feltűnjön, egyetlen turisztikai szakember neve sem szerepel a beérkező pályaműveket elbíráló zsűri tagjai között.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke a következő gondolatokat fogalmazta meg a hír olvastán: „Az utazási szakma örömmel értesült a Liget projekt elindulásáról, kíváncsian várjuk a pályázatok eredményét és bízunk benne, hogy az átalakuló Városliget nagyon sok kül- és belföldi turistát fog vonzani Budapestre. Tekintettel azonban arra, hogy a projekt deklarált célja a turistaforgalom növelése, célszerűnek tartanánk, ha a tervezési, majd a bírálati szakaszban utazási irodai szakembert is felkérnének a véleményezésre, közreműködésre,  hiszen a beutaztató irodák ismerik  igazán a turisták igényeit és a programok szervezésének problémáit. Így például nem elhanyagolható szempont a turistabuszok közlekedésének, parkolásának kérdése az új létesítmények környékén, de sokat segíthetnek az utazási irodák a létrejövő múzeumok külföldi népszerűsítésében is, már az építkezés korai fázisától kezdve.

Sajnálatos módon a jelenleg folyó többi nagy építkezés kapcsán nem kérték ki a szakma véleményét, ezért félő , hogy a turizmus szempontjai nem kerültek előtérbe. Ez a Múzeumi negyed esetében elkerülhető lenne egy utazási irodás szakember bevonásával."