Sztárborászok a Fortunában

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 10. 18:23

Az egy főre jutó sztárborászok száma két fő – mondogatták a meghívottak szeptember 9-én este, a budavári Fortuna étteremben, a Borászok Éjszakáján.

A zártkörű, exkluzív fogadás megszervezésével egy régi hagyományt elevenített fel a La Fiesta Party Service. A 24. Budavári Borfesztivál kísérő rendezvényeként invitálták baráti találkozóra a neves borászokat, elsősorban, de nem kizárólagosan, a Magyar Bor Akadémia azon tagjait, akik részt vesznek a szeptember 9-től 13-ig tartó fesztiválon.

A teljesség igénye nélkül, az alig több mint félszáz résztvevő között feltűnt Bock József, Dúzsi Tamás, Frittmann János, Gere Attila, Jásdi István, Konyári János, Malatinszky Csaba és Takler András (utólag is elnézést azoktól, akiket nem ismertünk fel arcról). Jelen volt, sőt egy verssel köszöntötte is a megjelenteket Mécs Károly, aki, egyike azoknak a művészeknek, illetve tudósoknak, akik tagjai az Akadémiának.

A kormány részéről jelen volt Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

A vendégeket elsőként a Magyar Bor Akadémia elnöke, Zilai Zoltán köszöntötte (képünkön), majd Kovács László, a La Fiesta tulajdonos ügyvezetője, aki ugyancsak tagja az Akadémiának, házigazdaként szólt néhány szót. Többek között elmondta, a neves borászokat nem csak azért invitálták a Fortunába, mert közel van a Fesztivál helyszínéhez, s a La Fiesta üzemelteti, hanem azért is, mert ez a helyszín jelképe is a magyar borászat újjászületésének. Felelevenítette a korábbi üzemeltetők, Hegedűs Péter és Hegedűs Kálmán elévülhetetlen érdemeit, amikor, a rendszerváltás után felkarolták, az akkor éledező borászatokat, amelyek mára nemzetközi rangú műhelyekké nőtték ki magukat.

A meghívottak, köztük neves éttermek tulajdonosai, egyetértettek abban, hogy legalább évente egyszer szükség van egy ilyen alkalomra, amikor a szakma kiemelkedő képviselői egy kötetlen este keretében vitathatják meg a magyar borkultúra legfontosabb kérdéseit.