Szükségállapot Egyiptomban

Forrás: Napi Gazdaság

 2013. augusztus 15. 13:04

Fokozott óvatosságot kér az Egyiptomban tartózkodó vagy oda készülő magyar állampolgároktól a Külügyminisztérium az észak-afrikai országban kihirdetett szükségállapot miatt - mondta a tárca sajtófőosztályának vezetője szerdán az MTI-nek.

Kaleta Gábor hangsúlyozta: a szükségállapot miatt a Külügyminisztérium felülvizsgálja az utazási ajánlásokat. Továbbra is arra kérik a magyar állampolgárokat, hogy Egyiptomban legyenek fokozottan óvatosak, kerüljék a nagyvárosokat és a tüntetések helyszíneit.

A jelenlegi információk alapján a turisták által leginkább kedvelt tengerparti üdülőhelyek, Hurgada és Sarm es-Sejk továbbra is biztonságosnak mondhatók - tette hozzá.
Kaleta Gábor azt javasolta, hogy az Egyiptomba készülő vagy ott tartózkodó magyarok folyamatosan kövessék figyelemmel a konzuli szolgálat honlapját, egy esetleges veszélyhelyzetben pedig vegyék fel a kapcsolatot a kairói magyar nagykövetséggel.

A kairói magyar nagykövetség vészhelyzet esetén hívható mobiltelefonszáma (002-0122-6575198) éjjel-nappal működik.

Az afrikai országban tapasztalható helyzettel kapcsolatban Kaleta Gábor elmondta, Magyarország - európai partnereivel összhangban - következetesen elítéli az egyiptomi erőszakot, és az egyiptomi nép belső párbeszédét szorgalmazza. Ennek a párbeszédnek a demokratikus elvek alapján, az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett kell folynia. Remélhetőleg mielőbb helyreáll Egyiptomban a normális polgári rend - tette hozzá.

Kaleta Gábor beszélt arról is, hogy Magyarország fontosnak tartja a felekezetek közötti megbékélést, a közel-keleti keresztények, köztük az egyiptomi koptok jogainak tiszteletben tartását is.

Helyi idő szerint szerda délután négy órától szükségállapotot hirdetett az ideiglenes egyiptomi elnökség, a hivatalos közlés szerint a szükségállapot egy hónapig fog tartani.
Szerdán az ország több régiójában is összecsapások alakultak ki a rendőrség és a hivatalából a hadsereg által eltávolított Mohamed Murszi volt államfő hívei között. A Nílus deltájában és az ország északi partvidékén több tucat ember vesztette életét hírügynökségi jelentések szerint, a tüntetők középületeket és három kopt templomot is megtámadtak.

Az események miatt felfüggesztették a vasúti közlekedést az ország északi és déli része között, megerősítették a kormányépületek védelmét, a fővárosban sok helyen bezártak a boltok, a bankfiókok, sőt még a gízai piramisokat is lezárták a látogatók elől.

A kijárási tilalom - egyelőre - egy hónapig marad érvényben. A BBC tudósítója szemtanúja volt, amit a hadsereg buldózerei reggel átgázolnak az ülősztrájkot folytató demonstrálók homokzsákokból és kövekből épített barikádjain. Később könnygázt is bevetettek és éles lövések hangja is hallatszott, miközben a tüntetők autógumikat gyújtottak fel.

A brit médiacsoport arab hírszolgáltatásának munkatársa 45 halottat számolt meg a Rabaa al-Adawiya mecset mellett felállított alkalmi kórházakban, ahol a sebesülteket az életüket vesztett emberek mellett látták el. Az eddig ismert hivatalos adat szerint 95-en haltak meg, ám nem azért, mert a hadsereg éles lőszert használt, hanem mert az ülősztrájkot folytatók között felfegyverzett csoportok is voltak.

Katonák is életüket vesztették, akárcsak a brit Sky News egyik operatőre. A tiltakozásokat szervező Muzulmán Testvériség szerint 800 halálos áldozata van az összecsapásoknak. Kairón kívül az ország több pontján megütköztek egymással a radikális muzulmán mozgalom támogatói és a rendőrség egységei. A tőzsde és a bankok csütörtökön nem nyitnak ki Egyiptomban.