Szükséghelyzetben három éjszaka szállást fizettetne a születő irányelv

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2015. május 06. 15:51

Az utazási csomagról szóló 90/314/EGK irányelv korszerűsített változatának előkészítése során a jogszabály új pontjairól született egyezség – derül ki az Európai Parlament 2015. május 5-én közzétett beszámolójából.

Az Európai Parlament és az EU Tanácsának tárgyalófelei megegyeztek például abban, hogy az utazásukat önállóan, online összeállító utasok ugyanolyan védelmet fognak élvezni, mint azok, akik hagyományos módon, utazási irodától vásárolnak utazási csomagot. Ezeket az utasokat is megilleti majd az elállás, valamint annak joga, hogy a többi utashoz hasonló segítséget kapjanak, ha utazásaik során bajba kerülnek.

Az online foglalás esetében az utazási csomag részének tekinthető az adott honlapról elérhető másik szolgáltatótól vásárolt szolgáltatás, amennyiben az utazó nevét, e-mail-címét és a fizetés részleteit 24 órán belül továbbítják egymásnak az eladók.

Az Európai Parlament megvédte az utasoknak azt a jogát, hogy az utazásszervező legalább 8 százalékos áremelése esetén már elállhassanak az utazástól (az Európai Bizottság legalább 10 százalékos mértéket javasolt).

Az utazásszervezőknek szükséghelyzetben három éjszakai szállást kell majd finanszírozniuk utasaiknak. Az Európai Parlament képviselői szerették volna ezt öt éjszakára felemelni, végül azzal a kiegészítéssel maradt a három éjszaka, hogy addig kell ezt alkalmazni, amíg egy másik, jövőbeni EU-jogszabály nem dönt arról, hogy az utasokat több illeti meg.

Az utazási szerződésben szereplő alapvető információkról is kikristályosodni látszik a szabályozás. A szervezőknek és közvetítőknek az utazási szerződés megkötése előtt fel kell majd hívniuk az utas figyelmét arra, hogy utazási csomagot vásárol, valamint hogy milyen jogai vannak ezzel kapcsolatosan. Továbbá meg kell adni legalább egy felelős személy nevét és egy veszély esetén hívható telefonszámot. Kötelező lesz megközelítően pontos indulási és érkezési időpontot megadni az utasnak és figyelmeztetni őt bármilyen felmerülhető extra költségre. Az utazóknak elutazás előtt joguk lesz visszamondani a csomagot vagy átruházni azt másik személyre.

A tervezet ideiglenes szövegét még jóvá kell hagyniuk az Európai Parlament és a Tanács megfelelő bizottságainak.

Dr. Salamon András jogi szakértő szerint az irányelvet jövőre szavazhatja meg az Európai Parlament, majd a hatályba lépés után minimum 18 hónap áll majd a tagállamoknak rendelkezésükre ahhoz, hogy átültessék jogszabályaikba.