Szűkültek a munkahelyi étkezés lehetőségei a járvány hatására

Forrás: turizmus.com

 2020. július 14. 11:34

Az éttermek bezárása és csökkentett üzemű újranyitása nem hagyta érintetlenül a munkahelyi étkezési lehetőségeket sem – derül ki egy friss felmérésből. A megkérdezett fővárosi cégek 28 százaléka óvatosan indítja újra a munkahelyeket, ennek része a biztonságos étkezési lehetőség megteremtése is.

A Wolt és a Profession.hu közös kutatásában 100 budapesti cégvezetőt, illetve a HR döntésekért felelős képviselőit kérdezett meg a koronavírus-járvány hatásairól. A megkérdezettek 65 százaléka mondta azt, hogy nem hozott változást a járvány és a korlátozó intézkedések a cég működésében, ugyanúgy bejártak a munkavállalók az irodába korlátozások alatt is, mint korábban. Ezek a fővárosi cégek elsősorban a gyártószektorban és az építőiparban tevékenykednek.

 

Óvatos nyitás

A megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy home office-ban vagy rövidített munkaidőben dolgoztak a kollégák. Ott, ahol a járvány nagy változásokat okozott a munkavégzésben, a mostani nyitás egyelőre fokozatos visszatérést jelent. A budapesti vezetők 28 százaléka óvatos nyitást tervez, 53 százalékuk nem változtat a munkavégzésen, távmunkát minden tizedik cég, rövidített munkaidőt azonban csak mindössze 2 százalékuk tervez bevezetni.

A megkérdezett cégek több mint harmadánál (38%) elérhető volt valamilyen formában a munkahelyi étkezési lehetőség a dolgozóknak, azonban a cégek 65 százalékában a dolgozók maguknak oldották meg az étkezést. Minden harmadik cég képviselője kiemelte, hogy a környékükön sok étterem is elérhető volt, így volt a dolgozóknak választási lehetősége.

A cégeknek mindössze 15 százaléka jelezte, hogy van a munkahelyén kantin. A koronavírus hatására azonban az étkezési lehetőségek nagymértékben leszűkültek: a nyilvános és munkahelyi éttermek elérhetősége gyakorlatilag megszűnt, csak 2 százalék mondta azt, hogy ez nem változott.

 

Biztonságos étkezés

Az irodák óvatos újranyitásánál minden ötödik fővárosi cégnél gondolnak arra, hogy a munkahelyi étkezés biztonságossá tétele is fontos eleme  a higiéniai szabályok újragondolásának. Az is kiderült, hogy a megkérdezettek az otthonról hozott ételt tartják a legbiztonságosabbnak, amit a rendelés, házhozszállítás követ ebben.

A munkahelyi házhozszállításnál erősödhet a csoportos rendelés

Fotó: 123rf.com

Alapvetően a megkérdezettek nem terveznek változást a munkahelyi étkezésben a jövőre nézve. Akik azonban változtatnának, ők a házhozszállításnál a csoportos rendelési lehetőségen gondoskodnak, amit a kollégák igényétől tennének függővé. Az adó- vagy árkedvezmény természetesen fokozná a lelkesedésüket egy ilyen szolgáltatás iránt. A nagyobb cégek képviselői körében a nyitottság erősebb (56%).

 

Ajándék ebéd az otthonról dolgozóknak

Az otthoni és a munkahelyi étkezési szokások megváltozása jelentős forgalomnövekedést eredményezett a Woltnál is, sok új étterem csatlakozott hozzájuk, és az ebédrendelések száma is megnövekedett a home office-ba és az irodákba egyaránt – derül ki közleményükből. Tajta Ákos, a Wolt ügyvezető igazgatója arra számít, hogy ez a szokás marad a jövőben is. Ezt a várakozást támasztja alá az az igény is, ami sok cégnél felmerült a közelmúltban, hogy a home office-ból dolgozó kollégáknak ajándékutalványt vásároljanak, ezzel támogatva távolról is az étkezésüket.

A koronavírus járvány az alkalmazottak motiválásának módját is gyökeresen megváltoztatta: míg március előtt a home office és a kibővített internetcsomag komoly ösztönző erővel bírt, ma már ezek a munkavégzés engedhetetlen elemei – tette hozzá Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR vezetője.  Szavai szerint új eszközökre van szükség, és ilyen lehet például az étkezési támogatás is. Az ilyen lépések fokozhatják az elköteleződés mértékét.