Szulló Szabina és Széll Tamás: Az állandó fejlesztés hívei vagyunk

Szerző: Lami Juli

Forrás: turizmus.com

 2022. február 14. 15:44

A Stand és a Stand 25 tulajdonos-séfjei is megtapasztalták, hogy 2021 alaposan próbára tette az éttermek működését. A járvány nagyon komoly kihívást jelentett a fine dining éttermek számára, hiszen ezeken a helyeken a vendégek nagy részét általában a turisták teszik ki.

A budapesti Michelin-csillagos éttermek közül a Stand Étterem volt az, amely a legmagabiztosabban tudott nyitva tartani azokban az időszakokban is, amikor egyáltalán nem lehetett számítani külföldiekre. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Szulló Szabina és Széll Tamás pályájuk kezdete óta a modern magyar gasztronómia elkötelezett hívei.

Akár fine diningról van szó, akár a bisztró stílusról, mindig olyan ételeket kínálnak, amelyek magyar hagyományokon alapulnak, magyar alapanyagokból készülnek és mindezt a lehető „legkortársabb” felfogásban teszik. Egyszerű, közérthető, kiváló ízű ételeket készítenek, a lehető legmagasabb minőségben, különös figyelmet fordítva a terroirra, és a magyar termelőkkel való közös gondolkodásra.

Étlapjaikról évek óta nem veszik le a gulyást, a kacsamájat vagy épp a somlóit, de a brassói, a töltött káposzta és a tojásos nokedli is egyre emblematikusabb ételei a kínálatnak. Ez lehet a titka annak, hogy a Stand 2021-ben is, amikor a hatósági korlátozások ezt lehetővé tették, nyitva tartott és szinte teljes mértékben magyar vendégek töltötték meg, sőt több hazai törzsvendéggel is gazdagodott.

Szulló Szabina és Széll Tamás: A Stand és a Stand 25 megtanult együtt élni a járványhelyzettel

Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Az étterem szakmai megítélésén sem esett csorba; 2021-ben zsinórban harmadszorra a Stand lett az év étterme a Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán, és a Michelin-csillagot is sikeresen megőrizte.A Stand25 Bisztró hasonlóan sikeresen élte túl, sőt tanult meg együtt élni a járványhelyzettel. A Dining Guide ítészei szerint a séfek által vezetett bisztró szintén az ország 12 legjobb étterme között van, és immáron a két éve új helyszínen megnyitott hely is kivívta a Michelin figyelmét, és a 2021-es kalauzban az ajánlott éttermek között szerepel.A tulajdonos séfek az állandó fejlesztés hívei, ezért az elmúlt évben mindkét étterem kisebb átalakításon esett át.Széll Tamás 2021-ben a Duna TV-n heti rendszerességgel jelentkező Főmenü című műsorral is sikert aratott. És nem utolsósorban az elmúlt évben visszatért a Bocuse d’Or versenyzéshez is, hogy tudásával és tapasztalatával Veres István és a magyar csapat szereplését erősítse coachként.

A lyoni verseny nem egyszeri alkalom volt: 2022-ben szintén Széll Tamás lesz a magyar Bocuse csapat coacha. A 2022 márciusában megrendezendő európai válogatón Dalnoki Bencét láthatjuk majd a magyar csapat élén versenyezni (a fiatal séf egyébként Széll Tamás és Szulló Szabina tanítványa), az ő munkáját segíti Nyikos Patrik commis, Széll Tamás coach, és Szulló Szabina, a csapat elnöke.

Az összeszokott, és 2016-ban Budapesten megrendezett európai válogatón már bizonyító szakemberek a márciusi versenyen ismét sokat tehetnek majd azért, hogy Magyarország megszilárdítsa a helyét a világ gasztrotérképén.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.