Tálaltak a magyar szakácsok a malajziai világdöntőn (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2018. július 13. 13:59

Skandináv és ázsiai sikerrel ért véget a 105 tagország 10 millió gasztronómiai szakemberét tömörítő World Association of Chefs Societes világkongresszusa.

A WorldChefs Kuala Lumpur-i versenyén Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis vett részt. A tíz másik csapathoz hasonlóan (csütörtökön tíz nemzeti együttes már bemutatkozott) egy meleg előételt, egy vegetáriánus előételt, egy főételt és egy desszertet kellett elkészíteniük és feltálalniuk a rendelkezésükre álló öt óra alatt.

Kötelező alapanyagként egyebek között Kaluga Queen kaviárt, Sterling fehér halibutot, holland borjú karajt és két különböző Dilmah teát kellett használniuk. A meleg előételükben marinált fehér spárga, tápiókagyöngy, zellerravioli és kaviár is szerepelt, a vegetáriánus előétel citrusos halibu halfilé volt tengeri salátával, rizottó ropogóssal, karfiolpürével és halszósszal, a főétel borjú karaj volt ördögszekér gombával, kápiapaprikával rétegezett borjúnyelvvel, sült répával és töltött céklával, a desszert pedig csokoládéból, calamansiból és teából állt.

A magyar tálak

Fotó: Csárdás Ferenc

Balázs és Mercédesz időben elkészültek, trénerük, Volenter István a verseny végén azt mondta: elégedettek lehetünk a mai teljesítményükkel, hiszen technológiai hibát nem követtek el, kimunkáltságukat tekintve a tányérjaik az élvonalban szerepeltek, a húsok és a halak állaga kiváló volt, és a mártások is nagyon finomak voltak.

Adamek Balázs és Murányi Mercédesz

Fotó: Csárdás Ferenc

Adamek Balázs úgy fogalmazott: sikerült megvalósítaniuk azt, amit elterveztek. „Mindennel időben elkészültünk, és bár voltak apróbb hibák, nem lehetünk elégedetlenek” – tette hozzá. Mercédesz azt mondta, kevésbé izgult, mint például a prágai kontinensdöntőn, és emiatt nyugodtan, kapkodás nélkül tudott dolgozni.

„Úgy érzem, nem követtünk el nagy hibákat, az ételek olyanok lettek, amilyeneknek megálmodtuk őket” – tette hozzá.

A cukrászok között Maczák Anna és Marosi Mónika (trénerük Györgyicsek Péter) képviselték a magyar színeket. Nekik nyolc órájuk volt arra, hogy a tányérdesszertet, a tortát és a díszmunkát elkészítsék és tálalják.

Maczák Anna és Marosi Mónika

Fotó: Csárdás Ferenc

A lányok tortáját fekete szezám piskóta, fekete szezám krém, ribizlizselé, linzertészta és kókusz mousse alkotta, a tányérdesszertjükön vérnarancszselé, vérnarancs mousse és sorbet, spárgahab, teaespuma és csokitüll is szerepelt, az 1,2 méter magas csokiszobrukon pedig ázsiai motívumok kaptak helyet: elefántormány, ázsiai márványkő, kínai templom, indiai buddha, maláj oroszlánfej és egy japán legyező.

Az eredményeket a gálavacsorán hirdették ki: a cukrászok versenyét Szingapúr nyerte Malajzia és Olaszország előtt, a szakácsok között pedig taroltak a skandinávok: Svédország győzött, megelőzve Finnországot és Norvégiát.

A magyar csapatok nem fértek fel a képzeletbeli dobogóra: Maczák Anna és Marosi Mónika a cukrászok tízcsapatos döntőjének 7. helyén végzett, ami ezért számít kiemelkedő teljesítménynek, mert öt ázsiai együttes is volt a mezőnyben, ők pedig a világ legjobbjai. Adamek Balázs és Murányi Mercédesz a húsz nemzeti együttest felvonultató mezőnyben a tizedik helyen zárt, de nagyon szoros volt a verseny: a 6. és a 11. helyezett csapatok között csupán tizedek döntöttek.

Kapcsolódó cikkek