Támogatást igényelhetnek az ukrajnai menekültek után a szálláshelyek

Forrás: turizmus.com

 2022. március 13. 12:22

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében éjszakánként 4000 forintos fix összegű támogatást kaphatnak az Ukrajnában zajló háború miatt menekülőket elszállásoló szálláshelyek és helyi önkormányzatok.

Az állami támogatás az Ukrajnában 2022. február 24-ét megelőzően tartózkodó ukrán állampolgárok, valamint azon hontalan személyek és nem ukrán harmadik országbeli állampolgárok után jár, akik február 24-ét megelőzően nemzetközi védelemben vagy azzal egyenértékű nemzeti védelemben részesültek. Az ukrán–magyar kettős állampolgárok is a rendelet hatálya alá tartoznak – olvasható a rendeletben.

A szálláshelyeket, illetve helyi önkormányzatokat az ideiglenes védelemre jogosult vagy a menedékes szállása és ellátása után naponta elszállásoltanként és ellátottanként 4000 forint fajlagos támogatás illeti meg.

Az állami támogatás abban az esetben nem jár a szállásadónak, ha önkéntes felajánlás alapján nyújt szálláshelyet.

Menekülők egy ukrán vonaton a lvovi pályaudvaron

Fotó: ruslanlytvyn/123RF.COM

A támogatás a 2022. április 4. előtt Magyarország területére belépő ideiglenes védelemre jogosultak után 2022. április 15-ig vehető igénybe. A 2022. április 4-én vagy ezt követően a Magyarország területére belépő ideiglenes védelemre jogosult után a támogatás a Magyarország területére történő belépést követő egy hónapig vehető igénybe.

Ha a szálláshelyen tartózkodó ideiglenes védelemre jogosultat vagy menedékest a szállásadó távozásra szólítja fel, és a felszólításnak az illető nem tesz eleget, a szállásadó értesíti a rendőrséget, akik az adott személyt a helyi védelmi bizottság által megjelölt helyszínre elszállítja.

Ha a minisztérium vagy a megyei, fővárosi védelmi bizottság és a szállásadó megállapodást köt 20 főnél nagyobb létszámú ideiglenes védelemre jogosult vagy menedékes elhelyezését ellátó szálláshely igénybevételére, a szállásadó az elszállásoltak szállása és ellátása után egyedi támogatást igényelhet.

A támogatás iránti igényt a szállásadónak minden hónap harmadik munkanapjáig kell megküldeni megrendelő részére. A szállásadó számára az őt megillető támogatást a döntést követő tíz napon belül kell folyósítani, mely mentes a közterhek alól, ide nem értve az általános forgalmi adót.

A rendelet 2022. március 16-án lép hatályba.

Egy korábbi kormányrendelet szerint nem kell idegenforgalmi adót fizetni az ukrajnai menekültek után.