Támogatják az ingyenes belépést a tudományos múzeumokba Kínában

Forrás: MTI

 2015. május 13. 14:03

A különböző tudományokat népszerűsítő múzeumok ingyenes látogathatóságát biztosító alap létrehozására 350 millió jüant, vagyis csaknem 15,4 milliárd forint értékű összeget különítenek el az idén a kínai költségvetésből.

A pénzügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint ebből teremtik meg a lehetőségét annak, hogy 92 kiválasztott tudományos múzeumba ne kelljen belépőt váltani a látogatóknak. A Hszinhua hírügynökség jelentéséből ugyanakkor az is kiderül, hogy a kormányzat azt tervezi, a jövő évtől újabb hasonló tematikájú múzeumok csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

A kínai tudományos és technológiai szövetség annak a reményének adott hangot, hogy egy napon valamennyi tudományos múzeum ingyenes lesz a nagyközönség számára.
Mindazonáltal a tudomány és technika két kiemelkedő, nagy és népszerű múzeumába Pekingben, illetve Sanghajban egyelőre jegyet kell váltani - közölték az illetékesek. Fenntartóik ugyanis attól tartanak, hogy az amúgy is zsúfolt intézmények nem bírnának ki egy az ingyenesség kiváltotta tartós rohamot.

A kínai kulturális minisztérium és a pénzügyi tárca 2011 elején már meghirdette, hogy az országos és tartományi szintű művészeti múzeumok, emlékcsarnokok és könyvtárak tegyék ingyenessé a belépést. 2011 végére az akkor működő múzeumoknak több mint a felében, szám szerint 1804-ben már nem kellett fizetni. A statisztikákból az is kiderült, hogy ezeknek a látogatottsága 50 százalékkal megemelkedett.