Tanyafejlesztésre 5 milliárd forint támogatást igényeltek

 2013. augusztus 20. 13:18

A Tanyafejlesztési Programra több mint 1000 pályázat érkezett be, a támogatási igény összesen mintegy 5 milliárd forintot tett ki - mondta Budai Gyula csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára annak kapcsán adott tájékoztatást, hogy augusztus 7-én lezárult a program mintegy egyhónapos pályázati időszaka. A 2013-ban igényelt támogatási összeg két és félszerese a rendelkezésre álló 2 milliárd forintos támogatási keretnek.

Budai Gyula emlékeztetett arra, hogy a Tanyafejlesztési Program 2010-ben indult. A finanszírozásra 2011-ben mintegy 1 milliárd, 2012-ben 1,5 milliárd forint állt rendelkezésre. Az államtitkár reményei szerint a program jövőre folytatódik, és a rendelkezésre álló finanszírozási forrás nőni fog mintegy 500 millió forinttal.

A teljes mértékben nemzeti forrásból finanszírozott program célkitűzései közül továbbra is az egyéni tanyagazdaságok fejlesztése a legnépszerűbb. De jelentős számban jelentkeztek a tanyagazdaságok indító támogatására és tanyavillamosításra is pályázók. Az önkormányzati típusú fejlesztési célok közül a tanyai termékek piacra jutásának elősegítését, valamint a külterületi utak karbantartásához szükséges gépek beszerzését jelölték meg a legtöbben - közölte az államtitkár.

Az önkormányzati típusú fejlesztésekre összesen mintegy 3,5 milliárd forintot igényeltek. A tanyagazdaságok fejlesztésére a gazdálkodók összesen mintegy 786,9 millió forintot, a tanyagazdaságok indító támogatására 552,4 millió forint forrást, míg a villamosenergia-ellátást biztosító egyéni fejlesztések finanszírozására 306,6 millió forintot szeretnének kapni a gazdálkodók. A beérkezett pályázatokat szeptember végére bírálják el - mondta Budai Gyula.

Tájékoztatott arról, hogy a program eddigi kétéves működése során összesen 434 pályázattal kapcsolatban hoztak pozitív támogatási döntést. A két év alatt mintegy 2,4 milliárd forint támogatást ítéltek meg. Tanyán Magyarországon mintegy 300 ezren élnek jelenleg.

Viski József, a VM stratégiai főosztályának vezetője arról beszélt, hogy egyre bővül azoknak a településeknek a köre, ahonnan pályatatot lehet benyújtani a Tanyafejlesztési Programban való részvételre. A múlt évben még csak 240 településről lehet tanyafejlesztési forrásra pályázni, az idén pedig 6 alföldi megye, valamint Pest megye déli részének 724 településéről érkezhettek pályázatok.

A főosztályvezető szerint a pozitív elbírálást kapott pályázatok megvalósítását október elejétől kezdhetik meg a nyertesek, és jövő év április 30-ig kell befejezniük.