Tárcát cserélhet a turizmus

Forrás: Magyar Idők

 2016. február 10. 15:21

Rövidesen kormánydöntés születhet arról, hogy a jövőben gazdát cserél a teljes ágazat: a nemzetgazdasági tárcától a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá kerül át a teljes turisztikai iparág, a vendéglátóiparral együtt – értesült a Magyar Idők.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Rogán Antal által a kormány elé terjesztett elképzelés szerint a jövőben egy egységesített állami szervezet, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség felügyeli az ágazat fejlődését. Átalakul a nemzeti marketingtevékenységet folytató Magyar Turizmus Zrt., amely 2017-től állami tulajdonban maradó, nyereségorientált gazdasági társaságként vagy akár központi költségvetési szervezetként koordinálná az akkorra több alegységből felépülő rendszert. Az ügynökség a következő fél évben kutatásokat végezne arról, miből áll jelenleg az ország idegenforgalmi kínálata. Az egységes országmárka, a vonzerőket összegző leltár felállítása mellett az elkövetkező hónapokban fokozatosan kialakítják a kongresszusi turizmusért, a nemzeti jelentőségű rendezvényekért, a fejlesztésért és a természeti, kulturális örökségvédelemért dolgozó szervezeti alegységeket – írja a kormányközeli  lap.

Az előterjesztő leszögezi: az állam nem kíván a turizmus versenyszereplőinek a helyébe lépni, sokkal inkább közös munkára alapozott, egységesített ágazati fejlesztésben gondolkodnak, a cél a piaci folyamatok összehangolása, ösztönzése. A feladatok központosítását az indokolja, hogy a növekvő idegenforgalom mellett is hiányzik az az egységes nemzeti turizmuskép, amely meghatározza, mit kívánunk közvetíteni a világnak Magyarországról, illetve kiket tervezünk utazás céljából hazánkba csalogatni. Az előterjesztés szerint ez az átalakítás szükségszerű ahhoz, hogy a turisztikai ágazat GDP-hez való hozzájárulása a mostani 10 százalék körüli értékről éveken belül a másfélszeresére emelkedhessen.

Szerkesztőségünknek a szakterület átadásáról szóló információt hivatalosan nem erősítette meg sem a Nemzetgazdasági Minisztérium, sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.