Tartósan kedvezményes lesz a vendéglátás áfakulcsa Németországban

Forrás: turizmus.com

 2022. március 22. 11:09

A német szövetségi pénzügyminiszter a vendéglátó ágazat nehéz helyzete miatt indokoltnak tartja az adónem tartós csökkentését.

Támogatja a vendéglátás áfájának tartós csökkentését Christian Lindner német szövetségi pénzügyminiszter a Német Szállodai és Éttermi Szövetségnek (Dehoga) írt levele szerint. Lindner a vendéglátó ágazat változatlanul nehéz gazdasági helyzetével indokolja álláspontját.

Németországban a vendéglátás keretében (a szolgáltató helyiségeiben, ill. ettől eltérő helyen) elfogyasztott ételek után 19 százalékról 7 százalékra csökkentett áfa van érvényben 2022 végéig. A miniszter úgy látja, a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt az eredeti határidő után is szükséges lesz a kedvezményes áfakulcsot alkalmazni az említett szolgáltatások után, ezért kezdeményezni fogja a határidő eltörlését. Az italokra azonban nem terjesztik ki a kedvezményes áfakulcsot – írja a br.de.

Olaf Scholz német kancellár már választási kampányában is síkra szállt a vendéglátás áfájának tartós csökkentése mellett.

A német vendéglátó üzletek több mint egytizede tönkrement a járvány alatt

Fotó: 123rf.com

Németországban összesen 222.422 vendéglátóhely működött a koronavírus-járvány előtt, ez a szám mára 11,1 százalékkal, 197.770-re esett vissza. Közel 25.000 üzlet nem élte túl a válságot.

A kocsmák ennél is nagyobb mértékben estek áldozatul a járványnak, a legalább 39.784 italboltból mára csak 31.476 maradt, ami 21,2 százalékos csökkenésnek felel meg.