Csapody Balázs: A Taste Balaton minden programja egyszeri és megismételhetetlen

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2024. február 23. 16:26

Rendhagyó és az elképzelések szerint hagyományteremtő fesztivál zajlik a Balaton körül március 8–17. között. A régió legjobb éttermeit, borászatait összefogó Taste Balaton gasztro- és kulturális fesztiválról az ötletgazdával, Csapody Balázzsal, a Kistücsök Food & Room tulajdonosával beszélgettünk.

Hogyan született meg a fesztivál ötlete?

Tavaly ültünk le Budavári Dórával és Kalas Györgyivel ötletelni a fesztivál tartalmáról. Már akkor egyértelmű volt, hogy olyan rendezvényben vagy rendezvénysorozatban gondolkodunk, amely a kevésbé frekventált időszakot célozza meg. Hamar körvonalazódott az is, hogy ez egy „évindító" gasztronómiai esemény legyen a hosszú és hideg tél után, az első tavaszi fuvallatokkal egy időben, amikor mindenki szeretne már kimozdulni. Tapasztalatom szerint egyébként főszezonon kívül a vendéglátók is jobban ki tudnak bontakozni, és figyelni a finomhangolásra, a látogatók pedig sokkal befogadóbbak. Az első évben még elsősorban a belföldi közönséget célozzuk meg, de később szeretnénk nyitni a környező országok irányába is. Dóri és Györgyi, valamint a kommunikációs csapat egy vizuálisan is friss irányvonalat álmodott meg, ami biztosan eléri a megfelelő réteget, amely a kis létszámú, exkluzív programokat részesíti előnyben a tömegrendezvényekkel szemben. Sok programot eleve szállásajánlatokkal egészítettünk ki, illetve az eseményen akár a SZÉP-kártyákon lévő pénzek is felhasználhatók.

Csapody Balázs, a Taste Balaton ötletgazdája

Fotó: Chripkó Lili

Mitől más a Taste Balaton, mint a többi szezonhosszabbító gasztrofesztivál?

A legtöbb fesztivál kitelepüléssel valósul meg, a vendégek pedig jellemzően csak az adott település látnivalóit keresik fel, és gyakran csupán egy napig maradnak. A Taste Balaton az egész tavat körülöleli, az éttermek, szállodák saját üzletükben, kifejezetten erre az alkalomra készített menüvel látják vendégül az érdeklődőket, és az eseményt mindenütt valamilyen egyedi kulturális program is színesíti. Az egész tó egyetlen nagy izgalmas performansszá válik tíz nap erejéig. Lesz gasztrotúra színészekkel, séfpárbaj kortárs írókkal, koncertvacsora, étteremszínház, hétvégi brunch balatoni termelőkkel, népzene és pezsgőzés a szőlőben, könyvbemutató, filmvetítés, felolvasóest, kiállítások, workshopok és exkluzív degusztációs menük. Minden egyes program egyszeri és megismételhetetlen.

A Kistücsökben például a fesztivál teljes ideje alatt nyitva áll majd a vendégek előtt a Séfszoba, ahol minden napra jut majd valamilyen esemény. Az érdeklődők részt vehetnek erdélyi és olasz gasztronómiai tematikus vacsorákon, pálinkafőző workshopon, zenés vacsoraesten, gasztronómiai beszélgetéseken, irodalmi programon Dragomán Györggyel, Nyáry Krisztiánnal, Iglódi Csabával, és találkozhatnak Frenreisz Károllyal is.

A szemesi Kistücsökben a fesztivál mind a tíz napja alatt lesznek programok

Fotó: Chripkó Lili

A 365 napos Balaton szószólójaként eddig is sokat tett azért, hogy a tóra egész éves desztinációként tekintsenek. Hogyan erősíti ezt a Taste Balaton?

A legtöbb balatoni vendéglátós már jó ideje négy évszakos Balatonban gondolkodik. Egy ilyen fesztivál pedig remek alkalom arra, hogy megmutassuk a Balaton kora tavaszi arcát is. A  Taste Balatonon a hangsúly a minőségi, helyi dolgokon és a finom ételeken van, illetve a személyességen és a családias hangulaton. A cél pedig bemutatni, mi mindent tud nyújtani szezonon kívül is a tó. Úgy gondolom, a Balaton mostanra megérett erre. Ma már tényleg igaz, hogy bármerre induljunk is a tó körül, találunk színvonalas szolgáltatásokat, elhivatott szakembereket, színes, magas minőségű kínálatot.

Ezenfelül fontos kiemelni, hogy a fesztivál nem csak a részt vevő 26 szolgáltatónak hoz pluszforgalmat. Egyeztettünk már több helyi vállalkozóval, a borászatok például kinyitnak ezekre a napokra, illetve a múzeumok és más intézmények közül is sokan a fesztiválhoz igazítják majd a szezonkezdést. Biztosak vagyunk abban, hogy akit vonz ez a fajta kikapcsolódás, az több napra marad, és egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesz: napközben felkeresi majd a térség látnivalóit, kávézik, ebédel stb.

A Balaton 26 kiváló étterme saját közegében, a vendégekkel való személyes találkozásokon mutatkozik be

Fotó: Chripkó Lili

Hogyan állt össze a részt vevő vendéglátóhelyek köre, mi jellemzi őket?

Mindannyian dolgoztunk már velük, és tudjuk, szívvel-lélekkel teszik a dolgukat. Az első évben a Balaton 26 talán legjobb éttermét kértük fel, többeket közülük a Michelin is ajánl. Van köztük hagyományos étterem, bisztró, farmkonyha, lakáskonyhából kinőtt vállalkozás, de ami közös bennük, hogy egytől egyig folyamatosan fejlődő gasztronómiai műhelyek.

Olyan éttermeket vontunk be, amelyek régóta hisznek az egész éves nyitva tartásban, és ennek szellemében is működnek. Mindenkitől azt kértük, állítson össze egy olyan, csak a fesztivál ideje alatt elérhető Taste Balaton menüt, amelyben meg tudja mutatni magát és konyhája filozófiáját. Szeretnénk ezt egy nyitott és kötetlen eseménnyé tenni, ahol a vendégek megismerkedhetnek a tulajdonosokkal és a séfekkel, ezáltal minél személyesebb vendéglátásban lehet részük. Kritérium volt, hogy minden étterem vállalja legalább két kulturális program megrendezését a tíz nap alatt. Nyitott kapukat döngettünk, a legtöbb hely ezt bőven túl is teljesítette.

A vendégeknek mit javasol, hogyan lehet a lehető legtöbb élményt átélni a tíz nap alatt?

Mindenkit arra biztatunk, hogy minél több étterembe, programra látogasson el. Mindenképpen tervezzék meg már most, min szeretnének részt venni, és azokat fűzzék fel egy szép útvonalra, egy kellemes, többnapos túra keretében. Érdemes jó előre lefoglalni a helyeket közvetlenül az éttermeknél, hiszen itt – a nagy fesztiváloktól eltérően – limitált a helyszínek befogadóképessége. Nagyjából 20-50 fős eseményekről van szó, és a helyek száma nem bővíthető. Nálunk, a Kistücsökben például a programok nagy része már most betelt.

A szervezés során kiemelten figyeltünk arra, hogy ne csak esti programokat kínáljunk, hanem akár egész napos elfoglaltságot. Így érdemes például az egyik helyen reggelizni, majd valahol megnézni egy kiállítást, egy harmadik étteremben pedig vacsorát foglalni.

A Taste Balaton fesztivál együttműködő partnere a BalatonBike365, aminek köszönhetően a vendégek elektromos biciklivel is tudnak majd közlekedni a helyszínek között. A balatonfüredi, keszthelyi és földvári állandó BalatonBike365 átvételi pontok mellett további, ideiglenes központokat állítanak majd fel a fesztivál tíz napja alatt.

Szeretnénk nemcsak a programokkal, hanem a fesztivál utóéletével, az ott készült képekkel is megmutatni, hogy a Balaton egész évben fantasztikus, és sokkal többről szól, mint a strand, a napfény és a nyaralás.

Étel, ital, kultúra, Balaton

Akár 40 fölé is felment volna az első Taste Balaton fesztiválhoz csatlakozó éttermek száma, de határt kellett húznunk, biztosra akartunk menni a minőséget illetően, ezért meghívásos alapon történt a kiválasztás – mondták a szervezők azon a kerekesztal-beszélgetésen, amelyen az új gasztro-kulturális fesztivál születéséről, programjairól meséltek az Utazás kiállításon. Budavári Dóra kommunikációs vezető, Csapody Bence kreatív igazgató és Nagy-Golyán Nikoletta, az egyik résztvevő, a Kalóz Strandbisztró tulajdonosa elmondta, minden étterem számára ünnep lesz ez a kora tavaszi rendezvény, amelyen 26 helyszínen több mint 100 programmal várják a vendégeket. Elhangzott, a tavaszi és az őszi balatoni forgalomnak nagyon jót tesz a kerékpáros turizmus felfutása, s a fesztiválhelyszínek közötti közlekedéshez ők maguk is erősen javasolják az e-bike-okat. Kérik továbbá az érdeklődőket, ne dőljenek be az esetleges negatív időjárás-előrejelzésnek, induljanak el bátran, mert a Balatonnál gyorsan fordul az időjárás.

A Magyarország vár magazin Taste Balaton különszámmal jelentkezett a fesztiválra, balatoni bringatúrákkal, a részt vevő éttermek és programjaik bemutatásával. A fesztiválról minden szükséges információ a tastebalaton.hu oldalon érhető el.