Taste Balaton: jól indult a tavaszi gasztrokaland a tó körül

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. március 12. 15:10

Március 8-án kezdetét vette a Taste Balaton című gasztronómiai és kulturális rendezvénysorozat, amely 10 napot át kínál különleges élményeket 26, tó körüli vendéglátóhelyen.

A Kistücsök Food & Roomban a Taste Balaton első három napján Erdély gasztronómiája állt a középpontban. A különleges, csak erre az alkalomra összeállított menüsort jelentős részben a Ferencesek főztje című szakácskönyv inspirálta, amelyben az 1690-es években Csíksomlyón szerzetesek által lejegyzett receptek szerepelnek.

Ezt a kéziratos receptgyűjteményt Misztótfalusi Kis Miklós adta ki néhány évvel később nyomtatásban, és sokáig az ő gyűjtésének is tekintették a receptkönyvet, míg egy könyvtár mélyéről véletlenül elő nem került az eredeti, kézzel írott jegyzet.

A 2022-ben újrakiadott, Saly Noémi és Gyarmati Zsolt által szerkesztett kötet ételei a Kistücsök konyháján Szőcs Előd csíkszeredai séf közreműködésével keltek életre.

Szőcs Előd csíkszeredai séf mutatta be a 300 éves erdélyi ételsort

Fotó: Szabó Miklós / Taste Balaton

A háromszáz évvel ezelőtti ételek fűszerezésénél az eredeti recepteket követték: paprika egyáltalán nem, gyökérzöldség – mivel a föld alatt termő dolgok az egyház akkori megítélése szerint az ördöghöz álltak közel – pedig alig szerepelt a fogásokban.

Az egykori ferences szerzetesek kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét jelzi viszont, hogy bors, gyömbér, olívaolaj és szerecsendióvirág meglepően gyakran szerepelt a receptekben.A menüsor egy elmaradhatatlan erdélyi nyitóétellel, zakuszkával és pityókás kenyérrel indult, majd káposztát ikrával nevű harmonikus étellel folytatódott.

Zakuszka pityókás kenyérrel

Fotó: Szabó Miklós / Taste Balaton

A következő, Piroska nevű fogás nem volt más, mint túrós derelye, kaporral és pirított kenyérdarával megszórva, amely egyszerűségében is magával ragadónak bizonyult.

A háromszáz évvel ezelőtti ételek fűszerezésénél az eredeti recepteket követték

Fotó: Szabó Miklós / Taste Balaton

 

Az ezután feltálalt hal tiszta borssal nevezetű fogás volt talán az egyik legpikánsabb étel a fűszerezés során felhasznált gyömbér és a szerencsendióvirág miatt. Ezután következett a csomboros káposzta, ami egy régi erdélyi családi recept alapján készül, és amely a Kistücsök indulása óta szerepel az étlapon, csak pirospaprika nélkül.

Izgalmas volt a dió sása nevű étel, amelyben a lényeg az apróra vágott dió sós köretként való felhasználása.

Csomboros káposzta

Fotó: Szabó Miklós / Taste Balaton

Nagy sikert aratott a menüsort záró két desszert, a végtelenül egyszerű, mégis pompás cseh rántott, ami – hogy idézzük az eredeti receptet – így készül: „Az almát meghámozván hasítsd négy darabra, vedd ki a magházát, és rántsd meg vajban, mézben, azután törd meg jól, és szitán szűrd át egy tálba, ahhoz tégy tojás sárgáját, téjfelt és kevés mézet, és úgy, hogy se igen sűrű, se igen híg ne légyen, ezeket jól öszvekevervén más mázas tálban, kend meg jól vajjal, és öntsd abba a tálba, és mind tálastól tedd jó izzó szénre, és süsd meg, vasfedővel felül is pirosítsd meg úgy, hogy a vasfedőre rakj jó sebes szenet, és mikor megfő, s jól megpirosul, hintsd meg nádcukorral és fahéjjal, és tálald fel az asztalra; akinek kell, ehetik benne."

A másik finomság körtvély béles vagyis körtés pite volt. A fogások mellé párosított borok tették teljessé a kulináris élményt.

Nagy sikert aratott a menüsort záró "cseh rántott"

Fotó: Taste Balaton


Csapody Balázs a vacsora során elmondta, hogy az első két nap telt házzal üzemeltek és bízik benne, hogy az eseménysorozat további napjai is sikeresek lesznek. Ők az erdélyi után a márciusi 15-i hosszú hétvégén olasz (Friuli) gasztronómiai hétvégét szerveznek, addig pedig hétköznaponként este Dragomán György, Iglódi Csaba, Nyáry Krisztián és Frenreisz Károly lesz a vendégük egy-egy estére Balatonszemesen.

Az ötletgazda hangsúlyozta továbbá, hogy a gasztrokulturális programokat sportolással lehet kiegészíteni, ugyanis a BalatonBike365 támogatásának köszönhetően a rendezvény alatt öt ponton lehet kerékpárt bérelni a tó körül, így a helyszíneket akár két keréken is összeköthetik az érdeklődők. A márciusi Balaton ehhez is kiváló, ráadásul a fesztivál ideje alatt szervezett kerékpártúrák is indulnak a koratavaszi tó környékének bebarangolására.

Csapody Balázs azt is megosztotta, hogy mindenképpen folytatni szeretné jövőre is az eseménysorozatot, meglátása szerint a Taste Balaton olyan, nemzetközi vonzerővel rendelkező eseménnyé nőheti ki magát néhány év alatt, mint a Wachau Gourmet Festival, amely ma már három héten tölti meg az osztrák régió éttermeit, szállodáit. Csapody szerint a Balaton körül minden adott, ami a sikerhez szükséges: a kiváló helyi borok és élelmiszerek mellett a megfelelő színvonalú éttermek és szálláshelyek is adottak immár.