Tatán felújítják az Angolparkot

 2014. május 27. 14:25

Tatán félidejéhez érkezett az Esterházy-család által építtetett Angolpark felújítása, a 1800 férőhelyes nézőtérrel rendelkező szabadtéri színpadon már június közepétől rendezvényeket tartanak - mondta el a polgármester keddi sajtótájékoztatóján.

Michl József (Fidesz-KDNP) hozzátette: a színpaddal szemben lévő Kiskastély teljes felújítása a következő hónapokban készül el, az emeleten magyar és európai angolparkokat bemutató kiállítást rendeznek be.

A nyári lakként használt műemléképület földszintjén az ország legjelentősebb, herendi porcelánokból álló gyűjteményét szeretnék létrehozni, mivel a porcelánt előállító Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját.
A beruházás költsége majdnem 645 millió forint, ebből a város 430 millió forintot uniós támogatásként kapott meg. A fejlesztéssel a park sétányait is rendbe hozzák és közvilágítással látják el.

Az Angolpark Tata tóvárosi városrészében található, a 25 hektáros, mesterséges Cseke-tó mellett. Magyarország első angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy-család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök.
Építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levélszíneződésük szerint válogatták össze. Az országban itt ültettek először szomorú fűzeket.

A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római kori sírkő is látható.

Az Esterházy-család a nyarakat az 1784-ben épült, copf stílusú kerti lakban töltötte, amelyet Kiskastélynak neveztek. A közelmúltban újították fel a Pálmaházat, amelyet Esterházy Ferenc építtetett citrom-, narancs- és pálmafák gondozására. Az épületben akkor és a felújítás után újra rendezvényterem és étterem kapott helyet.

Az Angolparkban 1934-ben szabadtéri színpadot hoztak létre, ahol nyári fesztiválokat rendeztek. A terület szélén 1948 májusában jelölték ki az Olimpiai Edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra.

A sikeres olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették és 1951-ben adták át a sportolóknak, napjainkig a magyar sport egyik fellegvára.