Tavasz, március, Tokaj – prémium borok parádéja

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2016. március 20. 14:43

„Amikor a tél megházasodik a tavasszal, amikor a gyermektelen házaspár kezdi feladni a reményt, amikor az öreg férfiak ismét fiatalnak akarják magukat érezni, megindul a kereslet a tokaji iránt" – írta George Sand.

Bizonyára jól érezte volna magát szombaton a Corinthia Hotelben e különc hölgy, ahol ismét bebizonyosodott, hogy a tokaji ezerarcú.

Holott sokáig azt hittük – és hitték róla - hogy egyenlő a mézédes aszúval. Szombaton szinte több száraz fehér várta a kóstoló vendégeit, mint édes bor. Magyarország legnagyobb tokaji kóstolóján több mint 80, kisebb-nagyobb pincészet, kereskedőház, szálloda, gépipari-műszaki hátteret adó vállalkozások és más kiállítók vettek részt, és rekordszámú, hétféle mesterkurzusra jelentkezhettek az érdeklődők.

Egyes tokaji fajtákból kiváló pezsgő készíthető – ezt eddig is tudtuk – és ezt a Garamvári Pincészet ismét bebizonyította.

A már hagyományos borparádét szűk körű szakmai kurzusok egészítették ki, kiváló borsorokkal, a tokajit sokféle módon megközelítő, őszinte, olykor már-már személyes vallomásokkal. Képet alkothattunk az áprilisi tokaji borárverés tételeiről is.

A szervezők ezúttal is gondosan válogatták ki, milyen falatok kísérjék a tokajikat: a Stelázsin kívül ismét sikert aratottak a felvidéki kolbászok, töpörtyűk, és vaddisznó császárhúsok, ropogósra sütve, az óriási, kemencében sütött házi kenyerek, méregerős zöldpaprikák,  különböző kacsamájas, lazacos ciabatták, házi sajtok, más apróbb harapnivalók, és persze nem hiányzott a kávé és a kézműves bonbon sem.