Tavaszi kapunyitás a Forster Központ műemlékeiben

 2014. március 12. 17:09

A téli szünet után, a nemzeti ünnep alkalmából, március 14-én, 15-én, 16-án kitárják kapuikat a Forster Központ kezelésében lévő műemlékek, műemlékegyüttesek, hogy azután április elsejétől kiállításaikkal és rendezvényeikkel várják újra a látogatókat.

Kivétel a megújult edelényi L'Huillier – Coburg-kastély, amely április ötödikétől fogadja az érdeklődőket.

A hagyományokhoz híven, a tavasz beköszöntével újra látogathatók a Forster Központ kastélyai, műemlékei szerte az országban. Kiállítások, rendezvények, családi programok várják a látogatókat az épületekben, a történeti parkokban.

 

Az idei esztendő két különlegességét ígér. Az első: újra eredeti szépségében látható az edelényi kastélyszigeten a XVIII. századi L'Huillier – Coburg-kastély, amelynek termeit Lieb Károly rokokó falfestményei díszítik. A Holt-Bódva revitalizációjával a kastélyszigetet újra víztükör veszi körül éppúgy, mint háromszáz éve, az építés kezdetekor. A kastély március 27-i ünnepélyes megnyitóját követően, április ötödikétől várja vendégeit. A második: Oroszlány – Majkpusztán az 1733-ban alapított Kamalduli remeteségben kora nyártól immár nemcsak a most is megtekinthető tizenhét cellaház, a templomtorony, a kert lesz látogatható, hanem a restaurált kolostorépület is, amelynek díszudvara, festett falképes refektóriuma, kiállításai érdeklődésre tarthatnak számot.

Emellett a Forster Központ műemlékei, műemlékegyüttesei, köztük a füzérradványi Károlyi-kastély, a nádasdladányi  Nádasdy-kastély, a fáji Fáy-kastély, a péceli Ráday-kastély, a dégi Festetics-kastély,  Pécsett Jakováli Haszan pasa dzsámija, Lovasberényben a Cziráky-kastély, Tatán az Eszterházy-kastély, Ozorán a Pipo-várkastély, Fertőrákoson a püspöki palota, Sümegen a püspöki palota, Budapesten, a Várban a De la Motte – Beer-palota, Sirokon a barlangvár, illetve a tájház várja a látogatókat.

A nyitva tartásról, a jegyárakról, programokról részletes információ a helyszínen, valamint a Forster Központ honlapján (www.forsterkozpont.hu)  a Műemlékeink oldalon, illetve a www.edelenyikastelysziget.hu és a www.majk.hu honlapon található.