Tavaszt karácsonyra!

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2014. november 27. 21:53

November 27-től kaphatók jegyek a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaira, s nemcsak online, valamint a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, hanem a most nyíló karácsonyi vásárokon is megvásárolhatóak.

Az idei sikeres fesztivál után folytatódik a Művészetek Palotája, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködése, így 2015. április 10–26. között ismét e három intézmény koordinálja a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál bőséges eseménysorozatát – mondta a november 27-i sajtótájékoztatón Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a fesztivál operatív testületének elnöke. Az eddig megszokottnál kicsit későbbre, április közepére tolt kezdés azt szolgálja, hogy a BTF még stabilabb helyet kapjon az európai fesztiválkínálatban és még vonzóbb legyen a külföldiek számára.

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezető igazgatója, az operatív testület állandó tagja hangsúlyozta, hogy a Müpa elsősorban az állami kulturális intézményekben hirdetett programokat, a BFTK pedig a főváros fenntartásában működő intézményekben zajló rendezvényeket szervezi.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese (szintén állandó tagja az operatív testületnek) elmondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan – amikor hat országban reklámozták a fesztivál eseményeit – idén is nagy gondot fektetnek arra, hogy a lehető legtöbb külföldi vendéget csábítsák Budapestre, elősegítve, hogy fővárosunk igazi kulturális desztinációvá váljon, s a fesztivál a nemzetközi pozícionálásban a legjobbak közé kerüljön. Kutatásaik eredményéről is beszámolt, mely szerint a fesztivál külföldi látogatóinak csaknem a fele 30 év alatti, tehát helyes a célkitűzés, amellyel a BTF a fiatalabb korosztály felé nyit.

Doncsev András, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztője arról beszélt, hogy a közmédia a hivatásának, küldetésének megfelelően kiemelt, stratégiai partnere a BTF-nek. 2015-ben is lesz a BTF minden napján Fesztiválhíradó és a különböző kulturális magazinokban is kiemelten foglalkoznak a programokkal.

A Ludwig Múzeum kiállítóterében tartott sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy kiváló az együttműködés a fesztivál különböző partnereivel, köztük a Zeneakadémiával, az Operaházzal, a Budapest Music Centerrel és a nagy múzeumokkal. 2015-ben is körülbelül hatvan helyszínen lesznek programok, köztük néhánynak a Bálna is otthont ad.

Bár a fesztivál kínálata folyamatosan bővül, már most érdemes szemezgetni a jobbnál jobb előadások közül. Áprilisban Budapest vendége lesz többek között Gyenyisz Macujev, a Bajor Állami Zenekar Kirill Petrenko vezényletével, Vladimir Ashkenazy a Philharmonia Orchestra élén, az Orpheus Chamber Orchestra, Mario Brunello, Tsutsumi Tsuyoshi, Leo Nucci, Elina Garanča, a Gerschwin Piano Quartet, Jack DeJohnette, David Sanborn, Ana Mourat és Dhafer Youssef.

 

A fesztivál olyan izgalmas produkciókat kínál, mint Verdi Luisa Miller című operája a nápolyi Teatro San Carlo előadásában, a román származású világsztárral, Elena Mosuc-kal a címszerepben; a barokk ritkaság, Johann Adolf Hasse Siroe, Perzsia királya című műve az ünnepelt kontratenorral, Max Emanuel Cenciccsel a főszerepben; és a Lewis Carroll meseregényéből készült Alice in Wonderland című alkotás. Táncrajongóknak a holland Nederlands Dans Theater kortárs performanszát, Wayne McGregor Atomos című produkcióját, valamint Frenák Pál Társulatának új bemutatóját ajánlják, de izgalmas előadásnak ígérkezik Novák Ferenc legendás Magyar menyegző című koreográfiája, melyet 25 év múltán Ezüstlakodalom alcímmel újítanak fel, s a Papp László Budapest Sportarénában mutatnak be több mint száz közreműködő részvételével.

A Ludwig Múzeum sem véletlenül volt helyszíne a tájékoztatónak, hiszen a fesztivál egyik legizgalmasabb eseményét rendezik ott: az Oscar-díjas magyar operatőr, a jövőre 85 éves Zsigmond Vilmos fotográfiáiból nyílik kiállítás a jeles évforduló alkalmából.

A folyamatosan bővülő programkínálatról naprakész információk találhatók a www.btf.hu honlapon.