Taxistüntetés: a Taxisszakszervezet szerint az Uber nem működik jogszerűen

Forrás: MTI

 2016. január 18. 19:40

A Magyar Taxisok Szakszervezete szerint az Uber nem működik jogszerűen.

Az érdekvédő szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a taxikat évente többször is átvizsgálják, így csak "kifogástalan műszaki állapotú autókkal" fuvaroznak, az Uber vállalkozóinak gépkocsijait senki nem ellenőrzi, "a műszaki állapotuk nem érdekel senkit, (...) a gumik állapota sem".

 

A taxisszakszervezet a Karsai Katalin kommunikációs vezető által jegyzett állásfoglalásában hangsúlyozta: míg az Uber-vállalkozáshoz "elég egy kósza ötlet", addig ahhoz, hogy sárga taxis lehessen valaki, komoly befektetés szükséges. Véleményük szerint ezért sérül a versenyegyenlőség elve, hiszen az Uber azért lehet olcsóbb, mert a taxisokat köti a kötelező tarifa, amelyet - mint írták - nem ők akartak.

Megemlítették azt is, hogy az Uber-gépkocsivezetők egészségi, mentális állapotát nem ellenőrzik, a taxisoknak azonban komoly pályaalkalmassági vizsgálaton kell átesniük.

"Az Uber nem működik jogszerűen, hiszen az elmúlt évben egy kormányrendelet megtiltotta az általuk használt alkalmazást. Joggal várjuk el tehát a törvény alkalmazóitól, hogy a törvényalkotók akarata szerint járjanak el" - olvasható a közleményben.

Előzetes bejelentés nélkül kezdtek hétfő reggel demonstrációba a fővárosban taxisok az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás elleni tiltakozásul. Délután három óra után a tiltakozók lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét. Estére egy-egy sávon mindenütt megindulhatott a forgalom.