TDM 2.0 – új alapok és fenntartható finanszírozás

Forrás: turizmus.com

 2014. november 20. 19:31

A fenti két ígéretet hordozza magában a kidolgozás alatt álló, TDM 2.0 munkanévre hallgató koncepció, mely a fő témáját szolgáltatta a Magyar TDM Szövetség Parádfürdőn zajló országos konferenciájának november 20-án.

A szerdai közgyűlést követően a konferencia első napjának workshopjai is azt voltak hivatottak boncolgatni, hogyan tud újjáalakulni az országos TDM-rendszer.

Amiben jelentős változást tartalmaz a jelenlegi felálláshoz képest, az a területi lehatárolás, a szintek újragondolása és az ehhez kapcsolódó feladatkörök, illetve a szervezetek finanszírozása (a fontosabb változásokról november 19-i hírünkben részletesebben olvashat).

A cél az lenne, hogy egy logikusabb, egyúttal márkázhatóbb desztinációs felosztás mentén fedjék le az országot a szervezetek ott és úgy, ahol és ahogyan ennek valódi létjogosultsága van. A TDM-szervezetek megalakulására eddig komplex és egységes iránymutatás nem volt, ezért helyenként esetlegesen alakultak meg, a pályázati forrásokra támaszkodva, azokhoz igazodva. A pályázati pénzek nagyon jót tettek a rendszernek, hiszen rengeteg infrastrukturális, szolgáltatásbeli és termékfejlesztés megvalósult, a desztinációknak arculatuk, márkájuk lett, minderre óriási szükség volt. Most azonban szeretnének eggyel továbblépni, és nagyobb hangsúlyt fordítani az értékesítésre, marketingre, piacra vitelre is.

A konferencián kiderült, a tagság nem teljesen ért egyet az újonnan felvázolt működéssel, ami érthető is, hiszen nagyon sok szervezet nem találja benne a helyét a most bemutatott felállásban. Van, aki területileg nem passzol, van, ahol a kevés vendégéjszakaszám miatt nem hozna pozitív előrelépést. Olyan is lesz, hogy desztinációknak kell „összeolvadni", ám – ahogy Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM-szervezet elnöke fogalmazott a workshopon – ezt jó volna nem kényszerként, hanem lehetőségként megélni. Az új rendszer mindenképpen nagyobb összefogást és együttműködést igényel majd.

Szinte minden TDM-szervezet helyzete egyedi, ezért az elnökség a közeli napokban, hetekben összegyűjti a tagoktól a fő működési paramétereket, hogy ezek ismeretében megpróbálják tovább „gyúrni" a koncepciót.

A koncepció egyelőre munkaanyagnak tekinthető, melyhez a szövetség szeretné a tagságtól is minél szélesebb körben bekérni a véleményeket és javaslatokat, hogy végül egy kiforrott, konszenzuson alapuló, a TDM-szervezetek által elfogadott és támogatott anyagot tudjanak majd letenni a Nemzetgazdasági Minisztérium asztalára.

Ha ez még időben megtörténik, jó eséllyel figyelembe veszik a 2015 tavaszán esedékes pályázati kiírásoknál, Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár értő hozzáállása és biztató szavai legalábbis erre engedtek következtetni a konferencia délelőttjén.