Tekintsünk a jövőbe! - Újdonságok a SYNLAB élelmiszer-analitikai üzletágában

Forrás: turizmus.com

 2018. október 05. 09:01

Az üzletfejlesztés természetes velejárója minden profitorientált vállalkozásnak, amely alól a SYNLAB sem kivétel.

Bátky Katinka

Fotó: synlab.hu

Egy XXI. századi feltételrendszernek megfelelni kívánó modern laboratórium állandó fejlesztéseken dolgozik, még akkor is, ha a rutinvizsgálati paletta vagy a hagyományos módszerek használatán alapuló működés sokszor elfedi ezeket a törekvéseket.

Betekintést szeretnénk nyújtani az önök számára környezetanalitikai üzletágunk jövőbeli elképzeléseibe. Nyitott szemmel járva, sok konferencián, szakmai megbeszélésen és üzleti reggeliken tapasztalva az igényeket és a trendeket, hamarosan nagy lépést tehetünk előre. Bátky Katinka SYNLAB-termékspecialista, élelmiszer-, mikrobiológiai szaktanácsadó segítségével készült az alábbi összeállítás.

ALLERGÉNEK ÉS MINDENMENTES TERMÉKEK

Mivel a mai világban egyre több a különböző allergiával és intoleranciával küzdő ember, és az egészséges életmód egyre fontosabbá válik, ezért ez egy kifejezetten érdeklődésre számot tartó vizsgálati csoportnak mondható, amelynek vizsgálati pályája felfelé ível és mindenképpen hasznos. Az allergének mennyiségi feltüntetése jelenleg sem az európai uniós, sem pedig a magyar jogszabály szerint nem kötelező, csupán meglétük, illetve lehetséges jelenlétük kiírása szükséges. Mivel a SYNLAB rendkívül sokféle allergia- és intoleranciatesztet végez, így az élelmiszerek vizsgálata terén is jelentős szerep vár ránk.

 

VITAMINOK
Szintén az előbbi vonalon haladva, a vitaminok vizsgálatára is nagy szükség van, és az előző csoporthoz társítva kifejezetten izgalmas. Élelmiszer-kémiai vizsgálatként érdekes felfedezéseket tehetünk, amelyek akár segíthetik a dietetikusok és élelmiszergyártók munkáját.

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK HÚSTARTALOM-VIZSGÁLATA
Bizonyos húskészítmények valódi hústartalmára vonatkozó jogszabály-módosítás következtében merült fel a lehetőség, hogy a virsli és a párizsi valódi hústartalmának vizsgálata fontos terület a közeljövőben. Mindemellett pedig az Európai Unióban nincs egységesen elfogadott metódus az ilyen vizsgálatokra, mindegyik módszer bizonyos hozzávetőleges értékek számításán alapul.

TAKARMÁNYOK
Környezetanalitikai vizsgálati palettánk kiegészítéseként, valamint mert számos mezőgazdasági szakember számára fontos információ, tudományos előmunkálatokat végzünk a nemzetközi SYNLAB szakértőivel a takarmányvizsgálatok élelmiszer-kémiai és -mikrobiológiai tesztjeinek meghonosításán.

KOZMETIKUMOK
A SYNLAB végez kozmetikai teszteket, azonban a kozmetikumok széles választékára és nagy piacára való tekintettel nagyobb figyelmet szentelünk ennek a területnek. Mind a kémiai elemek, mind pedig a mikrobiológiai vizsgálatok felkeltették néhány partnerünk érdeklődését.

KÖRNYEZETVÉDELMI TALAJMINTÁK
Agrártalajmintákkal rájuk vonatkozó kötelező teszteket is végzünk, de eddig kevésbé foglalkoztunk kifejezetten környezetvédelmi talajmintákkal. A nemzetközi SYNLAB nagy volumenű talajminta-feldolgozással foglalkozik, és a talajminták szállíthatósága miatt kitűnő feltételeket tudunk teremteni a vizsgálatok bevezetésére

GMO-TERMÉKEK
Az európai uniós tagállamok eltérő GMO-szabályozásai miatt ez a „harc” örökös lesz. Az idő előrehaladtával, a genetikai manipulációval foglalkozó cégek újabb termékei miatt, a vizsgálati paletta egyre csak bővül. Magyarországon is szükség van a vizsgálatra, főleg az ellenőrizetlen élelmiszerek piacán.

CSOMAGOLÓANYAGOK
Az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő csomagolóanyagok vizsgálatával foglalkozik ez a kérdéskör. A műanyagok elleni újkori harc valószínűleg arra fogja kényszeríteni a csomagolóanyag-piacot, hogy környezetbarát alternatívákkal álljanak elő. Ezért van nagy jelentősége egy ilyen vizsgálati lehetőségnek.

FERTŐTLENÍTŐSZEREK
Külön jogszabály vonatkozik a fertőtlenítőszerek vizsgálataira és engedélyeztetésére, amelynek piaca itthon még elég kicsinek mondható. Elsősorban gomba- és baktériumölő hatásfokuk vizsgálatára irányul a vizsgálati sor; ezek esetében beszélünk még a vírusok elleni hatásfokról is. Az 5-10 évente szükséges akkreditáció szabályozása komoly keretet ad.

FELÜLETHIGIÉNIA
A jogszabályban történt változás miatt a közkonyhákra vonatkozó ellenőrzés megváltozott, amit kevesen ismernek még az érintettek közül. Évi egyszeri alkalommal kötelező élelmiszer-, humán- és felülethigiéniai teszt elvégeztetésére van szükség a jogszabályban meghatározott feltételek alapján, akkreditált laboratórium bevonásával. Ez a vizsgálat már el is érhető a szolgáltatásaink között!

A MINDENMENTES

az élelmiszereinkkel, étkezésünkkel kapcsolatban azt jelenti, hogy étkünk minden olyan alap- és adalékanyagtól mentes, ami érzékenységet, összeférhetetlenséget, allergiát okozhat.

MIT NEVEZÜNK GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT SZERVEZETEKNEK? MI A GÉNTECHNOLÓGIAI MÓDOSÍTÁS?

A genetikailag módosított szervezetek (röviden: GMO-k) olyan szervezetek, amelyekben a genetikai örökítőanyagot (DNS-t) mesterségesen átalakították úgy, ahogy az a természetben nem fordul elő.

 

(x)