Teltházas hétvégét hozott Budapestnek a Szent István-napi programsorozat

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 24. 12:29

Minden korábbit meghaladó érdeklődés kísérte a Magyarország születésnapjára szervezett rendezvénysorozat programjait. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján teltházas hétvégével zárták a hetet a fővárosi szálláshelyek, amelyek kihasználtsága csaknem elérte a 80%-ot.

Budapesten közel 70 ezer vendég 128 ezer vendégéjszakát töltött augusztus 18-20. között, így a vendégforgalom 17%-kal múlta felül az előző éves eredményeket. Ezentúl az egynapos látogatók száma is közel 30%-kal nőtt, így idén több mint 1 millióan utaztak a fővárosba legalább egy napra.

Az NTAK adatai alapján a szálláshelyeket többségben a külföldi vendégek töltötték meg, mely az Atlétikai világbajnokság elindulásának is köszönhető. A vendégéjszakák számottevő részét, 83%-át külföldi utazók foglalták le.

A nemzetközi rendezvény szakma Oscar-díjával is kitüntetett eseményre vidékről (+7%) és az országhatáron kívülről is jóval több (+19%) vendég érkezett a fővárosba, mint tavaly.

A fővárosba érkező hazai turisták nagyobb része szállodákban foglalt szállást, szinte minden második hazai szállodai vendég a négycsillagos szállodákat választotta. Honfitársaink mindössze negyede részesítette előnyben a magán- és egyéb szálláshelyeket. A nemzetközi látogatók preferenciái közt már fele-fele arányban szerepeltek a szállodák, illetve a magán- és egyéb szálláshelyek. A külföldi szállodai vendégéjszakák több mint felét négy-, közel harmadukat három-, és majd tizedüket ötcsillagos hotelekben töltötték.

A mobilcella adatok alapján további 1 millió 100 ezer egynapos látogató fordult meg a fővárosban az augusztus 20-i hétvégén. Csak a vasárnapi ünnepnapra több mint 350 ezren utaztak Budapestre, ez tavaly augusztus 20-hoz képest közel 70%-kal több és az egy héttel később megtartott tűzijáték napjához képest is többezerrel magasabb. A legtöbben Pest, Fejér, valamint Komárom-Esztergom vármegyéből jöttek, utóbbiból másfélszer annyian mint tavaly.

tuzijatek_mtu

Az egynapos látogatók száma közel 30%-kal nőtt, idén több mint 1 millióan utaztak a fővárosba

Fotó: MTÜ

A három nap alatt a fővárosi attrakciók látogatottsága is 11%-kal nőt. A legnépszerűbb az Országház, a Halászbástya és a Margitsziget volt, utóbbinál 35%-kal több turista fordult meg. A külföldiek kedvenc turisztikai attrakciójának az Országház bizonyult, az ünnepi hétvégén a látogatók 14%-át a nemzetközi vendégek adták.

A nagyrendezvények turistavonzó képességét mutatja az is, hogy a megnövekedett vendégforgalomnak köszönhetően a fővárosi szálláshelyeken 24%-kal nagyobb árbevételt könyvelhettek el a három nap során, mint tavaly ilyenkor.