Teltházas MSZÉSZ közgyűlés

Szerző: Németh Andrea

 2013. november 21. 16:56

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tisztújító közgyűlése november 21-én a Danubius Hotel Gellértben. A tisztújítással kapcsolatos hivatalos program mellett izgalmas szakmai előadásokra is sor került.

A megjelenteket Bencze Gábor, a házigazda szálloda igazgatója köszöntötte, kiemelve, hogy hamarosan megvalósul a Gellért tervezett, ám a válság miatt elnapolt komplex rekonstrukciója, folyamatosan dolgoznak ennek előkészítésén.

A főváros turisztikai, illetve turizmust is segítő beruházásairól adott keresztmetszetet Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, aki azt hangsúlyozta, hogy a részben már megvalósult, részben csak megkezdett fejlesztések hosszú sora mellett óriási jelentsége van a szakmai szereplők közötti együttműködésnek, ebben a főváros szeretne partner lenni.

Megtisztelte a közgyűlést jelenlétével Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár, aki az aktuális feladatokat vázolta fel. Ezek között talán az első helyen áll a Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepció véglegesítése, a társadalmi vita a napokban zárul, s még a Magyar Turizmus Zrt. november 26-i Nyílt Napján is lesz mód véleményt formálni róla. Azért is fontos egy jó koncepció, mert ehhez igazítják majd a 2014-2020-as uniós fejlesztési forrásokat, illetve a koncepció előfeltétele az ágazati törvény megszületésének is.

Mint fogalmazott, a számok azt mutatják, hogy 2013 trendfordító év, ennek ellenére, vagy éppen ezért rengeteg feladat áll előttük. Napirenden van a jogosulatlan utazásszervezés elleni hatékony fellépés megoldása, a TDM-regisztráció áttekintése, a védjegyhasználat jogosultságának ellenőrzése, a szakmai oktatás felülvizsgálata és fejlesztése.

A délután folyamán a Magyar Turizmus Zrt. Budapest népszerűsítéséért kifejtett tevékenységét ismertette Horváth Gergely vezérigazgató-helyettes, majd a Wizz Air építkezéséről mesélt a hallgatóságnak Piotr Lysak, a Wizz Air marketing és értékesítési vezetője. Mint kiemelte, néhány év múlva meghatározó lesz majd a keleti piac, az általuk repült országokból, mint Oroszország, Azerbajdzsán vagy Dubai, már ma is jelentős érdeklődés mutatkozik Budapest iránt. A jövőben további bővítéseket terveznek a keleti úti célok tekintetében.

A résztvevők részletes prezentációt hallhattak a közgyűlés másik külföldi előadójától: Danny Silva, projekt manager a szociálturizmusban rejlő lehetőségeket és az ezt segítő Calypso programot mutatta be példákkal illusztrálva.