Lezárult a templomfejlesztési program Szabolcs-Szatmár-Beregben és a Partiumban

Forrás: turizmus.com

 2014. november 17. 17:55

Befejeződött a Középkori templomok útjának turisztikai attrakciófejlesztése című magyar-román program, amelynek keretében tizenegy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és hét partiumi templom műemléki helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése valósult meg.

A több mint 1,4 millió euró (csaknem 430 millió forint) értékű program - amely az utóbbi évek egyik legnagyobb volumenű és jelentőségű örökségvédelmi és idegenforgalmi fejlesztése volt a térségben - a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Királyhágómelléki Egyházkerület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség partnerségében valósult meg - közölte a területfejlesztési szervezet hétfőn az MTI-vel.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával megvalósuló projekt során a két ország határszéli templomainak műemléki helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése valósult meg: információs terminálokat, vetítő rendszereket, tablókat, illetve 3D-s nyomtatott modelleket helyeztek ki bennük, amelyek segítségével az épület teljes építéstörténetével megismerkedhetnek a látogatók.

 

A terminálok használatával a látogató virtuális túrákon vehet részt, kisfilmeket nézhet meg, mobilalkalmazás segítségével pedig online és offline is elérhető a tudásanyag. A templomokban elhelyezett konzolokról archivált fotók és dokumentumok, több száz éves, eddig be nem mutatott kegytárgyak fotói hívhatók elő, az interaktív tudástár révén pedig további ismeretanyag szerezhető - közölte az ügynökség.

A program látványos és jelentős eleme volt a Partiumban a csomaközi református templom helyreállítása, amelyet a pusztulástól sikerült megmenteni, emellett teljesen megújult a romániai Szatmár megyében a falképet is rejtő berei református templom. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tekintélyes méretű, románkori gacsályi református templom szintén jelentősebb műemléki helyreállításon esett át, csakúgy, mint például a kölcsei, a túrricsei és a szamosújlaki.

A beruházás keretében Vámosoroszi református templomában átfogó restaurálási munkák indultak, elkészült a templom falképeinek feltárása, valamint több igen értékes belső berendezés restaurálása. Erdély legnagyobb Árpád-kori monostortemploma, a Partium legjelentősebb műemlékének számító ákosi templom látogatócentrummal gazdagodott.

A most zárult fejlesztés egy nagyobb program harmadik, befejező üteme: az első ütemben a történeti Szatmár területéről húsz magyarországi és tizenhárom romániai templomot fűztek fel egy közös turisztikai útvonalra, a tizenhét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és tizenöt kárpátaljai templomot tömörítő második ütem pedig elsősorban kutatási és marketingcélokat szolgált.