Terített asztalaink üzenete

Forrás: turizmus.com

 2015. január 22. 18:20

A gasztronómia és a terítés művészete része volt mindig a kultúrának, és része ma is – hangzott el a Vajdahunyadvárban, a Magyar Kultúra Napján rendezett könyvbemutatón.

Szeleczky Ildikó, a Vendégvárás Művészete Egyesület elnöke magas színvonalon illusztrált kötetet adott ki a kezéből, amely történelmi lenyomata a paraszt, iparos és polgár családok 19. és 20. századi életmódjának, a hajdani hétköznapoknak és ünnepeknek.

A kötetben híres magyar manufaktúrák és fazekas műhelyek alkotásai, népi és iparművészeti tárgyak, valamint közgyűjtemények féltve őrzött kincsei szerepelnek, művészi színvonalú fotókon. A prezentáción jelen voltak a hazai vendéglátás tekintélyei, és mindazok – kultúrtörténészek, néprajzi szakemberek, muzeológusok, magángyűjtők és iparművészek - akik felajánlották közreműködésüket a könyv létrehozásában.

A mai modern szervizből kaphattunk ízelítőt a bemutatót követő sikeres fogadáson, ahol kifejezetten a most divatos falatkák számára készített, pezsgős-boros pohár tartóval ellátott, festőpalettára emlékeztető formájú tányérokat alkalmaztak a szokásos porcelántányérkák helyett.