Terjed az önkiszolgálás az osztrák vendéglátásban is

Forrás: turizmus.com

 2023. június 05. 19:07

Ausztriában továbbra is égető probléma a turizmus és vendéglátás területén jelentkező jelentős munkaerőhiány, ezért egyre terjed az önkiszolgáló megoldásokra való átállás.

Az osztrák gazdaság kamara (WKO) vendéglátó szakosztályának elnöke, Mario Pulker szerint a legtöbb vendéglátóhelyen az elmúlt évben a nyitvatartási idő rövidítésével és a szolgáltatási paletta szűkítésével igyekeztek úrrá lenni a helyzeten.

A korábban a hét minden napján nyitva tartó vendéglátó egységek közül pl. sokan már heti egy, vagy akár két munkaszüneti napot is kénytelenek beiktatni, hogy orvosolják a hiányzó munkatársak miatt kialakult szűk keresztmetszeteket. A WKO szerint Ausztriában is erős trenddé vált, hogy az éttermek, vendéglátóhelyek között egyre terjed az önkiszolgáló megoldásokra való átállás.

A munkaerőhiány új megoldásokat kényszerít ki a vendéglátásban

Fotó: 123rf.com

Az ORF alsó-ausztriai körképe egy St. Pölten-i pékség és kávézó példáján keresztül érzékelteti a modellváltás lényegét. A 13 egységből álló üzlethálózat számára nemcsak a munkaerő hiánya, hanem a meglévő munkaerő túlzott bérelvárása is komoly fejfájást okoz, hiszen az irreális költségeket nem lehet már a vásárlókra továbbhárítani. Szükségmegoldásként teljes egészében a pultnál való kiszolgálást vezettek be, amely egyre gyakoribb megoldás más típusú vendéglátóhelyek esetében is – írja a GD-Consulting blogja. A modellváltás „előnye", hogy viszonylag szakképzetlen munkavállalóval is elvégeztethető a feladat, másrészt a vendég időt spórol meg. Mario Pulker nyilatkozata szerint érdemes körbenézni a szomszédoknál a működésképes receptek után, hiszen Észak-Európában már régóta megvalósult a gasztronómiai modellváltás. Gyakori, hogy éttermek napközben önkiszolgáló jelleggel működnek, majd este magasabb díjszabással asztalszervizre állnak át. A WKO szerint várható, hogy az ausztriai kávéházak is követik az új koncepciót. Egyesek szerint hasonló a helyzet, mint a 60-as és 70-es években, amikor sok patináns bécsi kávéház kényszerült bezárni, s helyüket autókereskedések és bankok vették át. Éppen ezért sokan féltik a 330 éves bécsi kávéházi kultúra értékeit, hiszen bizonytalan, hogy mit hoz a jövő.