Tesztelés után elindult az NTAK regisztráció

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. június 02. 19:55

A tesztidőszakot követően június 1-jétől készen áll a szállodák regisztrációjának fogadására az NTAK. A pilot programban részt vevő hotelek és szállodaláncok pozitívan nyilatkoztak első tapasztalataikról a turizmus.com-nak.

A hoteleknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy bejelentkezzenek a rendszerbe.


Alapos tesztidőszak

A Magyar Turisztikai Ügynökség a szakma szereplőivel együttműködésben készítette elő a rendszer indulását, és egyfajta pilot program keretében több szállodavállalat – köztük a Mellow Mood Hotels, a Danubius Hotels, a Continental Group szállodái, a Zeina Hotelshez tartozó Continental Hotel Budapest, Prestige Hotel Budapest és Boutique Hotel Budapest, továbbá a Thermal Hotel Visegrád – vett részt.

A tesztelés keretében, május 30-án részletesen, lépésről lépésre is prezentálta a regisztráció menetét a szállodák képviselői számára az MTÜ. A szombattól élesben működő regisztrációs felület kialakításakor törekedtek arra, hogy az felhasználóbarát és könnyen kezelhető legyen.

A felületen minden egyértelmű és logikus. Az nktak.hu weboldalon az ügyfélkapus belépést követően először a vállalkozás és a szálloda adatait kell megadni, majd néhány részletet például a kapacitással, szolgáltatásokkal, étteremmel, fürdővel kapcsolatosan. Ugyanezen a felületen lesznek majd elérhetők az adatok is, különböző csoportosításban, szűrhető módon.

 

Az NTAK üzembe helyezése menetrend szerint halad, ennek megfelelően a digitális adatszolgáltatás a regisztrációs időszakot követően, július 1-jével indul a szállodák esetében.

 

Vélemények első kézből

A tesztben részt vevő hotelek képviselői több szempontból is üdvözölték az NTAK-ot, és pozitívan nyilatkoztak róla.

Géher Zoltán, a Continental Hotel Budapest és a Prestige Hotel Budapest igazgatója kiemelte: nagyon praktikus, hogy az éjszakai zárással minden statisztikai adatszolgáltatási körbe tartozó adat automatikusan továbbításra kerül, vagyis a szállodák számára semmiféle plusz munkát nem jelent.

Cserébe viszont a hotelek naprakész összesített adatokat kapnak kategóriánként, településenként, vagy egyéb szűrés alapján, és nemcsak olyan alapadatokat látnak, mint a foglaltság vagy a vendégszám, hanem olyat is, mint például az egyéb bevételek. Ráadásul mindezt nemcsak a Hotelstars rendszerben minősített hotelekről, hanem minden szálláshelyről, így az eddigieknél jóval árnyaltabb, pontosabb lesz a kép az ágazatról. Láthatóvá válnak a tendenciák, tervezhetőbb az üzletmenet.

A fentieket erősítette meg Török Ágoston, a Mellow Mood Hotels értékesítési igazgatója is, aki hozzátette: az automatizálás mellett nagy pozitívum, hogy egy rövid átmeneti időszak után az NTAK-nak köszönhetően megszűnik a KSH felé a külön adatszolgáltatás, amivel szintén egyszerűsödik a szállodák élete. Bár első ránézésre az ember azt gondolná, hogy egy láncnak, amelyben ráadásul 11 hotel 3 különböző cég üzemeltetésében működik, bonyolultabb dolga van, de a rendszert úgy alakították ki, hogy semmivel sem összetettebb vagy nehezebb, mintha 11 független hotelt regisztrálnának. Mindegyik szálloda külön szerepel az adatszolgáltatási rendszerben. A szakember üdvözli azt a célt is, amely szintén szempont volt az NTAK kidolgozásában, nevezetesen, hogy fehéredjen az ágazat.

Nádas Gábor, a Thermal Hotel Visegrád vezérigazgatója a Budapesten kívüli hotelek szempontjaira világított rá. Számukra még annyira sem álltak rendelkezésre eddig naprakész adatok, mint a budapesti hoteleknek az STR riport. Mostantól viszont az egész országot lefedő, és nemcsak a Hotelstarsban minősített egységekre, hanem valamennyi szálláshelyre kiterjedő adatsorok segítik majd a munkájukat. Az átfogó, korrekt adatokból pedig jobban megfogalmazhatók a trendek, és célzottabbak lehetnek a marketingaktivitások is.

A regisztrációs folyamat szerinte is letisztult és felhasználóbarát, a független szálláshelyek gyakorlatilag néhány perc alatt be tudnak jelentkezni a rendszerbe, rendkívül egyszerű módon.

Félelme annak van, akinek takargatnivalója van – hangzott a konklúzió.

Az NTAK-ról bővebb információk az info.ntak.hu weboldalon olvashatók, az NTAK ügyfélszolgálata a +36 1 58 58 588-as telefonszámon érhető el.

Kapcsolódó cikkek