Teszteltük a hévízi FitKichent, ahol mesterséftől tanulhatnak főzni a vendégek

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. január 31. 17:29

Közös főzésre hívott a hévízi Hotel Európa Fit****superior­­­­, hogy Bíró Lajos sztárséf és Gumhert András mesterszakács irányításával kipróbáljuk és ezzel fel is avassuk a szálloda új egységét, a FitKichent.

Aki már látott televíziós főzőversenyt, az könnyen el tudja képzelni, hogyan is nézhet ki az a szuper konyha, amelyet a hévízi szálloda minap megnyitott. Csapattársammal, Horváth Ferenccel, a Hotel Európa Fit****superior vezérigazgatójával kötényben beállunk a nekünk kijelölt főzőpultba, s miközben ismerkedem a felszereléssel, büszkén elmeséli, hogy a FitKitchen berendezése helyi vállalkozók keze munkáját dicséri, és prémium minőségű konyhai eszközöket használhatnak az ide tervezett programok résztvevői.A teremben összesen hat munkaállomás található, így egyszerre akár 18-an is főzőcskézhetnek; mindegyiken indukciós főzőlap, a fiókokban és az alsó szekrényben megtalálom a hozzá illeszkedő edényeket, serpenyőket, késeket, fakanalat, vágódeszkát, fogócsipeszt, szűrőt, tányérokat, miegymást.

Helyi vállalkozók keze munkáját dicséri a FitKichen berendezése

Fotó: Hotel Európa Fit

Előttünk a szinte faltól falig érő programvezetői főzőpultnál fűszerek, rostlap, nagyméretű gőzpárolós sütő, hűtőberendezések, minden, ami a főzéshez csak kellhet. A két séf már az előkészítő munkálatokat végzi szorgosan, mielőtt belevágunk a közös „munkába".

Horváth Ferenctől azt is megtudom, hogy az Európafit főzőiskolája nem új keletű dolog, nyaranta az itt megszálló vendégek számára családi programként kínálták a közös főzőcskézés, beszélgetés élményét olyan ismert emberekkel, mint Polyák Lilla, Szulák Andrea, Hegyi Barbara, Stohl András és a már elhunyt Gesztesi Károly. „A program hatalmas népszerűségnek örvendett, innen jött az ötlet, hogy továbbgondoljuk, magasabb szintre emeljük egy profi helyszín, a FitKitchen kialakításával, amilyen még nincs a régióban. Azt reméljük, hogy a pandémia következményeként felértékelődött belföldi piac számára egy plusz hívószó lehet" – meséli a szálloda új termékének történetét.

Egy sztárséf és egy mesterszakács: Bíró Lajos (b) és Gumhert András (j) FitKichenben

Fotó: Hotel Európa Fit

De már színre is lép az örökifjú Bíró Lajos, a polgárpukkasztó sztárséf, oldalán Gumhert Andrással, a szálloda mesterszakácsával. Lajos humoros szóáradatát hallgatva nem lehet eldönteni, hogy ő vajon egy stand-uposba oltott séf, vagy séfbe oltott stand-upos – mindenesetre mindenkit megnyugtat, hogy mi most egy „hülyebiztos receptet" fogunk elkészíteni. Ez a gyoza, azaz a japán húsos derelye: a korong alakú, tojás nélküli tésztalapok keleti élelmiszerboltokban készen is kaphatók, nekünk csak meg kell tölteni fűszeres darált hússal, aztán a megvizezett széleit jól összenyomkodni, hogy cakkos batyuvá formázzunk. Innen lesz rendkívül fontos a sorrend: előbb olajon kisütjük, utána kevés vízzel felöntve fedő alatt megfőzzük őket – halljuk az utasításokat. Tálalás után jöhet rá a pikáns szójaszósz, a végeredmény nem csak látványos, de ízletes is, meg vagyunk elégedve.

A gyoza tésztalapokat megtöltjük fűszeres darált hússal és batyuvá formázzuk

Fotó: Hotel Európa Fit

Hivatásos szakácsaink mindeközben egy egészen szokatlan alapanyagot rántanak ki, ami küllemében és ízében is megtévesztésig hasonlít a velőre, végül leleplezik, hogy valójában haltejet rejt a panír. Finom, és a halat szeretők körében biztos siker.

Miféle ételeket fognak a Fitkichen majdani vendégei főzni? – kérdezem ismét a saját pultunkban Horvát Ferencet. „Zalai specialitásokat, mentes ételeket, de terveink szerint beavatjuk őket a sous-vide technológiába, az amerikai konyha, vagy éppen a halpucolás fortélyaiba is" – tárja elém a vezérigazgató. Mindezt Gumhert Andrásnak, a szálloda higgadt séfjének vezetésével, aki a minőségi alapanyagok híve, és nem mellesleg a jövő szakácsait is oktatja az egyik szakképző iskolában, így a főzőiskolához szükséges türelemnek sincs híján, mint azt mindannyian megtapasztalhatjuk, ahogy korrigálni érkezik egy-egy konyhai műveletet, amikor elakadunk a folyamatban.

Előbb sütjük, azután főzzük – Gumhert András séf (j) mutatja Horváth Ferencnek (Hotel Európa Fit) és Fucskó Hajnalkának (Turizmus.com), hogyan kell elkészíteni a japán derelyét

Fotó: Hotel Europa Fit

A mi főzőprogramunk fő fogását azonban Bíró Lajos már nem bízza ránk, amatőr szakácsokra, de elkészítésének minden trükkjét készségesen megosztja velünk. Merthogy steaket süt amerikai rib eye-ből, szerinte az ottani a világon a legjobb minőségű marhahús, de ennek ára van: kilója 20-24 ezer forint a piacon, szemben a magyar 6-7 ezer forintos árral – tudjuk meg.

A hússütéshez a japánoktól ellesett teppanyaki módszert alkalmazza, amihez "csak egy rostlap kell, az összes tanult technikákat, elősütést, huzatást, el lehet felejteni". A vákuumban érlelt marhahúst azonban egy-két napon át kötelező szellőztetni – figyelmeztet, miközben a méretes, legalább 7-8 cm vastag hússzeletekről lekanyarítja a kalapját és kivágja a kövér részét – ezeket, de csakis ezeket át lehet majd sütni, ellentétben a steakkel, amit Bíró Lajos szigorúan fél angolosan hajlandó tálalni vendégeinek a saját éttermében, mert úgy az igazi, „átsütve csak a kismamáknak".

Bíró Lajos (b) megmutatja, hogy a jó steak sütéséhez elég egy rostlap

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A rib eye-ról levágott kövér részek kisült zsírjára rádob egy marék zöldséget, ami ettől isteni ízt kap – mert a séf konyháján semmi sem veszhet el, mindent felhasználódik. Szó esik a vegetarianizmus előretöréséről, Lajos az indiai és a távol-keleti éttermeket ajánlja a vegáknak, ha ízletes ételeket szeretnének enni.

"A zöldséget nem főzzük, nem szuvidoljuk, sütve a legfinomabb". Egy újabb fortély séfjeinktől: zellert, paszternákot, karfiolt sóval, borssal, cukorral fűszereznek, némi olajjal megöntözik, alufóliába csomagolják egy kis rést hagyva a tetején, és mehetnek a sütőbe. András már készíti is hozzá a kényes hollandi mártást, aminek a trükkje, hogy a tojássárgákhoz (plusz só, bor, citrom) turmixgépben keverve adja hozzá folyamatosan az előre felforrósított vajat, így garantált, hogy nem lesz belőle rántotta. Hasonló élményre, főzési fortélyokra és közvetlen hangulatra számíthatnak azok, akik beneveznek majd a FitKichen havi rendszerességgel tervezett programjaira, a közös munka végén pedig természetesen el is fogyaszthatják az elkészített ételeket.

A utolsó munkafázis: steak fél angolosan, sült zöldségek és hollandi mártás tálalva

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Kikre számítanak? – kérdezem a célcsoportról Horváth Ferenc vezérigazgatót.

„Azokat a helyi háziasszonyokat, baráti társaságokat, főzni szerető személyeket várjuk, akik szeretnének valami újat megtanulni, de ajánljuk a lehetőséget a csapatépítésben gondolkodó cégek számára is, akár nálunk szállnak meg, akár nem, és természetesen a szállóvendégeinknek is jó alkalom arra, hogy a gyógyulást, a wellnessezést összekössék egy aktív programmal" – feleli.

Minden bizonnyal lesz kereslet a térségben hiánypótló gasztronómiai programra, ezt abból is lehet sejteni, hogy a szálloda szombat esti, Bíró Lajos közreműködésével készült büfévacsorájára a külső vendégek számára meghirdetett összes helyet elkapkodták.

 

A legerősebb nyár 21 év alatt

„A Hotel Európa Fit 21 éves fennállásának legerősebb nyarát könyvelhette el 2021-ben, átlagosan 80 százalék feletti kihasználtság és magas átlagár mellett. Jó lett az év vége is, összességében a májusi újranyitás óta minden a terveink szerint alakult" – összegezte az évet kérdésünkre Horváth Ferenc vezérigazgató.

A vendégösszetétel természetesen megváltozott, de a pandémia és korlátozások miatt kieső, korábban meghatározó osztrák és német vendégkört sikerült a belföldi piacról pótolniuk, amely ma már a domináns a forgalmukban, és visszatértek az orosz turisták is.

A vezérigazgató büszke arra, hogy „azon kevés szálloda közé tartozunk, amelyik nem küldött el kollégákat a második hullámban, s az első hullámban is megtartottuk a dolgozók 90 százalékát, mindamellett, hogy kifizettük nekik a teljes bérüket a támogató tulajdonosi háttérnek köszönhetően." Ez előnyükre vált az újranyitáskor, a terméket és a visszajáró vendégkört jól ismerő régi csapat állt készen, amikor robbanásszerűen visszatért a kereslet.

A felújítás során modernizálták az apartszobákat is

Fotó: Hotel Európa Fit

A kényszerű zárva tartás időszakát fejlesztésekre használták ki, a Kisfaludy-program segítségével modernizálták az apartszobákat és a lakosztályokat, megújult a wellnessrészleg, a kültéri élménymedence környezete és a hozzá kapcsolódó grillkert, a lobby, és a szálloda főbejárata és kertje is.

Horváth Ferenc bizakodó, az előzetes foglalási adataik azt mutatják, hogy idén visszatérhet a Covid előtti kereslet. „Ha nem lesznek kötelező bezárások, akkor látok rá lehetőséget, hogy megfelelő gazdálkodás mellett a 2019-es eredményt tudjuk hozni 2022-ben" – fogalmazott.