Már négy Thai Select tanúsítvánnyal kitüntetett étterem van Budapesten

Szerző: Lami Juli

Forrás: turizmus.com

 2021. június 16. 16:11

A thaiföldi kereskedelmi minisztérium értékelő okirattal is kitünteti a legjobb thai éttermeket, hogy ezzel is hozzásegítse a vendégkört az igazán autentikus, magas minőségű thai konyha megismeréséhez.

A távol-keleti éttermeknek van valami különleges varázsuk. A színek kavalkádja a tányérokon, a wokok sistergése, a mindent betöltő édeskés illat és a különleges textúrájú ételek sokszor a laikusokat is az éttermek asztalához ültetik.

De az ázsiai konyhák csoportjában is van egy, a thai konyha, amely mostantól értékelő okirattal is kitünteti a legjobb éttermeit, hogy ezzel is hozzásegítse a vendégkört az igazán autentikus, magas minőségű thai konyha megismeréséhez. Ez a Thai Select tanúsítvány.

A Thai Select kitüntetés a Thaiföldi Királyság Kereskedelmi Minisztériumának Nemzetközi Promóciós osztálya által kibocsátott tanúsítvány, amely nemcsak az ételeket, hanem az éttermek vendégszeretetét és hangulatát is minősíti a szakácsok professzionális képzettsége mellett. Mivel egy nagy múltú, több ezer éves hagyományra visszatekintő gasztronómiáról van szó, a tanúsítvány megszerzése nem könnyű a szigorú irányelveknek köszönhetően. Az elismerést épp ezért a következő kategóriákban ítélik oda egy-egy étteremnek:

Thai Select Signature: ezt a minősítést azok az éttermek kaphatják meg, amelyek autentikus thai ételeket szolgálnak fel, azok egyedi jellegét mutatják meg ízléses, kiváló minőségű, kifinomult dekorációval és ugyanilyen tökéletes kiszolgálással. Egyértelműen ez a top of the top helyeken található elismerés, így ezek az éttermek a Thai Select Michelin-csillagos helyei.

Thai Select Classic: ennek a tanúsítványnak a legfőbb ismertetőjele a remek ár-érték arány. Olyan kiváló minőségű éttermek nyerhetik el ezt a kitüntetést, ahol ízletesek az ételek, és a vendégek megismerhetik az országra jellemző gasztronómiai szolgáltatásokat. Ezt akár hívhatjuk a thai gasztronómia Bib Gourmand-jának.

Thai Select Casual: az ezzel a jelzéssel bíró éttermek thai ételeket kínálnak igazi thai ízekkel, de korlátozott szolgáltatásokkal rendelkeznek. Ide sorolhatók a gyorséttermek, food truckok, limitált ülőhellyel és szolgáltatással rendelkező vendéglátó egységek.

Thai Select Unique (csak Thaiföldön): igaz, hogy az ezzel a bizonyítvánnyal rendelkező éttermekért egészen Thaiföldig kell utazni, viszont érdemes figyelni, hol bukkan fel a logó, ugyanis az adott étteremben egészen biztos, hogy helyi különlegességeket fognak felszolgálni, mint például a déli vagy északi thai ételek.

A thai ételek mindig friss alapanyagokból készülnek

Fotó: Vendéglátás Magazin

Természetesen nem meglepő, hogy itthon és nemzetközi viszonylatban is igyekeznek megtalálni a legautentikusabb helyeket, és ezeket jelzéssel ellátni az érkező vendégek számára, ugyanis a thai konyha egy-egy fogását az ország különböző részein, más-más módon készítik el. A leghagyományosabb receptek az ország középső részén találhatók, mintegy origóként összefogva az ország tájegységeit, valamint azért, mert itt tudtak legnehezebben utat törni maguknak a szomszédos államok hagyományai.

A Thai Select tanúsítvánnyal bíró éttermeknél alap kitétel, hogy mindig friss zöldségekből és húsokból készüljenek a fogások, a lehető legrövidebb idő alatt, a legtöbb összetevővel. Így egy leves wokban maximum 5 percig készülhet, hogy a zöldségek a roppanósságuk mellett a bennük található vitaminokat és ásványi anyagokat is megtartsák, valamint a fűszernövények se veszítsék el az emberi szervezetre gyakorolt kimagaslóan jó hatásukat azzal, hogy elillannak belőlük a segítő ásványok.

Magyarországon jelenleg négy, Budapesten található étterem érdemelte ki a neves elismerést. A Bangkok Thai étterem, a Greenthai Eredeti Thaiföldi ételbár, a Parázs étterem és a Tom Yum Thai étterem – ami három helyen is kóstolható, az Andrássy úton, a Soroksári úton és Dunakeszin a Fő utcán.

A teljes cikket az éttermek leírásával társlapunk, a Vendéglátás Magazin weboldalán találja.