Tiborcz István: Magasabb polcra kell helyezni Budapest turizmusát

Forrás: turizmus.com

 2023. november 23. 17:58

Budapest még mindig alulértékelt turisztikai desztináció – véli Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa és elnöke, aki szerint világos vízió kell arra vonatkozóan, milyen turizmust szeretnénk a fővárosban a következő 10-20 évben.

Tiborcz István a BDPST Group beruházásában elkészült Vörösmarty téri Dorothea Hotel megnyitóján nyilatkozott az Indexnek, értékelve a főváros turizmusát is. „Nemcsak Budapesten, hanem egész Kelet-Közép-Európában is az egyik legjobbnak lenni, ez a célunk a most átadott szállodával azóta, hogy belevágtunk a fejlesztésbe” – mondta.

A 216 szobás, ötcsillagos szálloda egy 35 ezer négyzetméteres, multifunkcionális fejlesztési projekt keretében jött létre. Tiborcz István szerint a lokáció és a szolgáltatások szempontjából is a budapesti szállodapiac top résztvevőjeként startolnak el, ráadásul a rendezvényterem és a spa mellett négy étterem is helyet kap a hotelben. Ezek közül kettő jövőre nyílik meg, és a három Michelin-csillagos spanyol séf, Dani Garcia fogja üzemeltetni.

Az épülettömbben a későbbiekben 28 exkluzív lakást is átadnak majd, és megelőlegezte, hogy tető alá hoznak egy ismert nemzetközi brandhez köthető szórakozóhelyet is – beszélt jövőbeni terveikről.

Tiborcz István (jobb szélen) a Dorothea Hotel megnyitóján

Fotó: BDPST Group

Mint az üzletember hangsúlyozta, nem pusztán egy szállodát terveztek, hanem egy olyan komplexumot, amely hotelfunkciója mellett a főváros új központjaként, a közösségi élet fontos színtereként is működik majd.Egyfajta Covid-tanulságként fogalmazta meg, hogy egy szálloda akkor lehet csak sikeres, ha a magyar vendégeket is képes elérni. Az éttermek, bárok és a majdani szórakozóhely vonzerejére építve szeretnék megszólítani a hazai közönséget is.

Arra felvetésre, hogy az Airbnb-piacon léteznek valódi konkurenciát jelentő luxuslakások az ötcsillagos hotelek vendégkörére nézve, az üzletember úgy reagált, hogy „ki lehet venni rövid távra exkluzív lakásokat, de a színvonalas kiszolgálásért szállodába kell menni, ebben rejlik a különbség”. A vendégekért vívott verseny kulcsa vélemény szerint ma a magas minőségű szolgáltatási palettában keresendő, ami meghatározza a komplex fejlesztések irányát.

Meggyőződése, hogy Budapest még mindig nagyon alulértékelt turisztikai desztináció. „Ingatlanfejlesztőként, szállodaüzemeltetőként is az a célunk, hogy Budapestet, a főváros turizmusát magasabb szintre emeljük" – mondta. Ők a luxuskategória mellett kötelezték el magukat, a lakás- és a szállodafejlesztés terén egyaránt.Tiborcz István szerint természetesen minden státuszú és hátterű vendégre szükség van, így a bulituristákra is,  „viszont fontos, hogy ne mosódjon össze az a lokáció, ahol főként rájuk számítunk, a magasabb jövedelmű vendégek szórakoztatásával, különben a két réteg kioltja egymást, és mindkettőt elveszítjük" – fogalmazott.

Az újonnan megnyílt Dorothea Hotel a Vörösmarty téren

Fotó: BDPST Group

„Világos vízió kell arra vonatkozóan, hogy milyen budapesti turizmust szeretnénk a következő 10-20 évben, mert más Buda és más Pest karaktere, de adott esetben a kerületenként megfogalmazott koncepció sem ördögtől való. Céltudatosan követni kell a fejlesztési terveket. Ha emelkedik a színvonal, a szobaárak is közelíthetnek a hasonló kínálattal rendelkező régiós piacokon tapasztalható összegekhez” – tette hozzá a BDPST Group elnöke. A lap megkérdezte Tiborczot, hogy az apósával, Orbán Viktor miniszterelnökkel téma-e köztük a turizmus fejlesztése. Tiborcz István válasza a teljes cikkben, itt olvasható.