Tiborcz István: További szállodai akvizíciókban is gondolkodunk

Forrás: turizmus.com

 2022. május 25. 17:31

Rekorderedménnyel zárta a BDPST Group a tavalyi évet – nyilatkozta Tiborcz István a Portfoliónak adott interjújában. A cégcsoport többségi tulajdonosa szállodapiaci befektetéseikről is beszélt.

Tiborcz István értékelése szerint a társaságnál most érett be az elmúlt évek munkája. Továbbra is aktívan keresik a befektetési lehetőségeket, amit elmondása szerint a BDPST Group organikus növekedésének köszönhetően tehetnek meg.

Az interjúban Tiborcz István kitért arra, hogy az elhúzódó Covid-járványt és annak következményeit leginkább a turizmus és a vendéglátás szenvedte el. A járványra a cégcsoport azzal reagált, hogy kitartott a hosszú távú tervek mellett, és sok piaci szereplővel ellentétben, ez idő alatt senkit se bocsátottak el. Sőt, 2021-ben 280 százalékkal nőtt a BDPST Group által foglalkoztatottak létszáma a turizmus-vendéglátás szektorban.

A turizmus jövőbeni kilátásait firtató kérdésre azt mondta: „Azt semmiképpen sem gondolom, hogy a turisztika hosszú távon rossz befektetés lenne, hiszen az emberek élményekkel szeretnének gazdagodni, főleg egy ilyen negatívumokkal is terhelt időszak után. Csak mindig az a kérdés, hogy mi a hosszú táv, 5 év, vagy 10 év, vagy esetleg 20 év? Azt látom, hogy a turisztikai ágazatban a járvány nagy vesztese az üzleti utazások világa lehet, hiszen a Covid rávilágított arra, hogy az üzleti utak nagy része felesleges, mert a mai, digitális világban a megbeszélések nagy részét online is meg lehet tartani. A pandémiás időszakban így viszont megnőtt a belföldi desztinációk látogatottsága, amely tendencia az újranyitásokat követően is megmaradt."

Tiborcz István: Most érett be az elmúlt évek befektetett munkája

Fotó: Emmer László

Beszámolója szerint a BDPST Group csoportszintű árbevétele tavaly megközelítette a 12 milliárd forintot, ebből a szállodák a nehéz gazdasági helyzet ellenére is 2,5 milliárd forint árbevételt termeltek, szemben a 2020-ban realizált 460 millió forinttal. A szállodaipari befektetések összegzéseként elhangzott, a cégcsoport tavaly kezdte meg a Hotel Atrio del Mart akvizícióját Spanyolországban, ezen felül két muraui síhotellel, a Hotel Relax-szal és a Hotel Alpenblickkel bővült a nemzetközi portfólió. "Most érett be az elmúlt évek befektetett munkája, így további akvizíciókban is gondolkodunk" – fogalmazott Tiborcz István.

A folyamatban lévő projektjeik közé tartozik a legnagyobb belvárosi fejlesztésük, a Dorottya utcában kivitelezés alatt álló szállodaberuházás, amely az eredeti tervekhez képest csúszásban van a nehéz építőipari körülmények miatt, de számításaik szerint a jövő év első felében befejeződhet. A pandémia idején megnyitott BOTANIQ Turai Kastély fejlesztése is folytatódik, az Adria-palota szintén kivitelezés alatt áll, azt a jövő év második felében tervezik átadni. 2021-ben a külföldi hotelek mellett átvették a Lifestyle Hotel Mátrát, és az idén még előttük áll a régi Iberostar, azaz új nevén a Verno House megnyitása, a tarcali Andrássy Kúria fejlesztéseinek befejezése, valamint a BOTANIQ brand sportklubjának átadása – nyilatkozta a Portfoliónak a BDPST Group többségi tulajdonosa.