Tiltakozik az osztrák szakma az adócsomag ellen

Forrás: turizmus.com

 2015. március 18. 17:30

Mentsétek meg Ausztria turizmusát a második köztársaság legnagyobb turizmust terhelő adócsomagjától! címmel intézett felhívást 2015. március 17-én az Osztrák Szállodaszövetség a turisztikai régiók parlamenti képviselőihez. A minisztertanács által tegnap tárgyalt adóreform 2016 elején léphet életbe.

A turisztikai szakma tegnap a bécsi Ballhausplatzon is hangot adott véleményének. Az Osztrák Szállodaszövetség (Österreichische Hoteliervereinigung, ÖHV) azt kéri a politikusoktól, hogy a szakpolitikát részesítsék előnyben a pártpolitikával szemben.

 

Az ÖHV szerint a félresikerült adóreform alapjául egy sor hamis feltételezés szolgál, aminek végzetes következményei lehetnek a turisztikai régiókra.

Téves feltételezés például az, hogy a több területen, így a szálláshely-szolgáltatásban is 10-ről 13 százalékra megemelni kívánt általános forgalmi adó összesen 250 millió euró adótöbbletet jelent, hiszen tízmilliárd eurós szállodai forgalmat alapul véve csak a szálláshely-ágazat ekkora növekedést produkálna. Mint ahogy az az elgondolás sem helytálló, hogy az áfaemelés kellemetlen intézkedés ugyan, de megvalósítható. Ez az ÖHV szerint nincs így, hiszen még a luxusszállodák üzemi eredménye is csak két százalékos.

Az osztrák szállodaszakma képviselői szerint az adócsomag besorakozik azon intézkedések sorába, amelyekkel Ausztria kormányai az elmúlt években megterhelték a turizmust. Ezek közé tartozik a munkaviszony megszüntetésekor a munkaadó által fizetendő, évenként emelt adó, amely kifejezetten negatívan érinti a sok határidős munkaszerződéssel működő szálláshelyipart. A légi személyszállítást ugyancsak új adóval terhelték meg. A szolgáltatóknál eltörölték az energiaadó-jóváírást, ez sem tett jót az energiaigényes szálláshely-ágazatnak. Mindeközben a turisztikai marketingért felelős Österreich Werbung büdzséje 15 éve nem emelkedett, ami 30 százalékos reálcsökkenést jelent.

 

A fenti fotókon Susanne Kraus-Einkler, a HOTREC elnöke, illetve Matthias Koch, az osztrák Szállodaszövetség főtitkára.

Az áfa 30 százalékos emelésével hosszútávú szerződéseit illetően igencsak ráfizetne a szállodaipar. A bankok és az online utazási irodák például a bruttó árból vonnak jutalékot, így ezek szolgáltatásai drágulnának. A tőkehozam-adó emelése is nagyban sújtaná az ágazat 60 százalékban kft. cégformájú üzemeit. A 30 éves értékcsökkenés-leírási idő meghosszabbítása ugyancsak tovább rontaná a turizmus versenyhelyzetét.

Az Osztrák Szállodaszövetség az osztrák kormányhoz intézett levelében a leghatározottabban tiltakozik a tervezett reformok ellen.

 

A levél szerint a turisztikai ipar maga viselné az áfaemelés jelentette pluszterhek jelentős részét. Az értékcsökkenési leírás idejének meghosszabbítása gátolná a beruházásokat. Az ingatlanvagyon-átruházási adóval átlagosan 70 ezer euróval terhelnék meg az átadásokat. Ezenkívül nehezményezik, hogy a kormányzat önkényesen kiragadta és adócsalónak állította be a turisztikai ágazatot és annak 90 ezer üzemét.

Ezért követelik többek között, hogy az osztrák kormány ne emelje a szálláshely- és fürdőszolgáltatások, mozi- és színházjegyek, valamint az egyéb turisztikai szolgáltatások áfáját, tíz évre csökkentse az értékcsökkenési leírás idejét, továbbá tegye lehetővé az üzleti étkezés teljes levonhatóságát.