Tisza-tó Napja és Tour de Tisza-tó

 2014. május 13. 18:10

A Tisza-tó Napja rendezvénysorozat keretében, május 10-én Tiszafüreden rendezett szakmai konferencia témája a Tisza-tavi vízszint újratárgyalása volt, melyet törvényben rögzítenek.

A tanácskozáson a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője Molnár Anita is kifejtette szakmai álláspontját, mely szerint egy desztináció sikere a versenytársaktól jól megkülönböztethető kínálat kialakítása.

 

A Tisza-tó mára elfogadott ökoturisztikai kirándulóhely és aktív turisztikai célpont. Ezt egyedi természeti képének köszönheti, amely a Tisza-tó versenyelőnye. A tervezett 10-20 cm-es nyári vízszintemelés várhatóan nem rontja majd a mozaikos természeti képet, és a jelenlegi vízfelületek használhatóságát. A hajózás és a vízi túrázás, vízi sportok tekintetében egy várható vízszintemelés nagyobb biztonságot fog nyújtani a vendégeknek, ugyanakkor hangsúlyozni kell a túraútvonalak kijelölésének nélkülözhetetlenségét. A horgászélményt jelentő garantált fogások száma jelentősen növelhető magasabb vízszint esetén, hiszen az kedvezőbb a halélettani szempontokból is.

A leginkább érintett turisztikai termék a vízparti üdülés, strandolás, mely 20 cm-es emelés esetén is a partok kapacitásának jelentős csökkenését vonja maga után. A turisztikai szezonalitás a Tisza-tónál nem annyira az időjárástól, hanem sokkal inkább a nyári vízszinttől függ. Egy-egy hosszú hétvégével jelentős mértékben meghosszabbítható a szezon, melyet már eddig is támogatott a Vízügyi Igazgatóság: 2014-ben is húsvéttól mindenszenteking nyitva áll a Tisza-tó a vendégek előtt.

A szakma javasolja a vízkormányzás és szúnyogkérdés kapcsolatának vizsgálatát, hiszen a szúnyogmentes vízparti üdülés szintén fontos élményígéret a magyar utazóközönségnek.

A Tisza-tó idén is bizonyított: a területfejlesztési, a turisztikai, a természetvédelemi, a vízügyi, a halgazdálkodási szakma, valamint a helyi önkormányzatok közösen rögzítették az érdekeket az élhető térség, és egy jól prosperáló turisztikai úti cél megőrzésének reményében.

A Tisza-tó Napja rendezvénysorozat keretében idén május 11-én rendezték meg az összefogás jegyében a Tour de Tisza-tó kerékpáros versenyt. A Tisza-tó körbekerékpározására a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Denéné Tóth Marianna és a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság munkatársai is vállalkoztak.

 

A kerékpározás több szakterület közreműködésével együtt szerveződik immár 7 éve. A természetvédelem, vízügy, horgászat, vízi rendészet, önkormányzatok, területfejlesztés és a turizmus jeles képviselői minden évben demonstrálják összefogásuk erejét, valamint a Tisza-tó fejlődésébe vetett hitüket és elhivatottságukat.

Idén a Tour de Tisza-tó 1500 versenyzőjével együtt indult útnak a VIP csapat, a kivételes kerékpáros élményt nyújtó CUBE tesztkerékpárokkal.