Tiszai határátkelőhely nyílt Szegednél

Forrás: delmagyar.hu

 2015. július 27. 11:44

Szegednél személy- és teherforgalmi kikötővel, Magyarkanizsánál kikötőmólóval vízi határátkelőhely nyílt a Tiszán. A turistahajók és uszályok augusztustól kelhetnek át itt Szerbia és Magyarország között, könnyebben és gyorsabban, mint eddig.

Augusztus elsejétől működik a tiszai határátkelőhely, amelynek magyarországi kikötőjét szerdán avatták fel Szegeden, a Belvedere-palota mellett. A beruházás 1,6 millió euróból, uniós támogatással készült el.

A DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. kezdeményezésére összefogott a cél érdekében az ATIVIZIG, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a vajdasági tartományi kormány és a magyarkanizsai önkormányzat. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese az avatáson azt mondta, a meglévő száz határátkelőhely mellé 2020-ig még ötvenet szeretne létesíteni a kormány, a Szerbiával közös szakaszon hamarosan megnyíló régi röszkei mellett még kettőt.

Fotó: Hét Nap Online

Tehát nem csak kerítés épül ezen a határon. A kormány azt is szorgalmazza, hogy a Tisza nemzetközi vízi úttá minősüljön. Ha egy hajó belépett Szerbia felől Magyarországra, a rendőrség és a többi társhatóság eddig is Szegednél ellenőrizte, az új mólón azonban már megfelelő körülmények között lehet elvégezni ezt a munkát – emelte ki Halmosi Zsolt vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Magyarország és Szerbia 2016-ig 65 millió eurót költhet el közös határ menti beruházásokra, remélhetőleg a többi terv is ilyen sikerrel valósul meg – mondta a kikötőnél Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Magyarkanizsánál egyelőre egy kikötőmóló áll a vízen, de a hónap végéig elkészül a többi is. Így összesen három nagy és két kisebb kikötőmóló, egy rendőrségi és két katasztrófavédelmi feladatokat ellátó hajó áll munkába augusztustól – mondta a magyarkanizsai kikötőnél Fejsztámer Róbert, a magyarkanizsai önkormányzat pénzügyi főosztályvezetője.

Forrás Delmagyar.hu