HOTREC közgyűlés: tisztújítás és húsba vágó témák

Forrás: turizmus.com

 2016. október 21. 16:55

A 30 európai ország 43 nemzeti szakmai szövetségét tagjai között tudó HOTREC - a szállodaipar és vendéglátás hangja Európában - Máltán tartotta vezetőségválasztó közgyűlését.

Elhangzott, az új, a szakmai képességek megszerzését segítő Agendát a turisztikai szektorban próbálja ki az EU, erre vonatkozólag rövidesen pályázatokat írnak ki, melyeknek célja, hogy növeljék a szakképzettek arányát és segítsék a korábban képzetlen munkaerő és a fiatalok elhelyezkedését, ösztönözzük a mobilitást - tájékoztatott a közgyűlésről tudósítva Niklai Ákos.

Nehéz feladat, ugyanakkor fontos a munkaerőpiac és az oktatás eredményes együttműködésének megteremtése, azaz az oktatásban végzőknek ne csak diplomája, hanem szakértelme, képességei legyenek - hangsúlyozta Detlef Eckert, az EU illetékes igazgatója.

Versenyképességünk javítása - különösen Európán kívüli országokkal szemben - kiemelkedő jelentőségű. Alacsony ÁFA kulcs javítja a jövedelmezőséget, a versenyképességet, növeli a turisztikai beruházásokat, segíti a minőség javítását a magasabb bérek és a finanszírozható felújítások révén - hangsúlyozta a HOTREC elnöke, Susanne Kraus-Winkler. Fentiek megvalósulására jó példa Németország.

Részletesen foglalkozott a közgyűlés digitális kérdésekkel is, és felszólalt az EU Bizottság turizmusért felelős igazgatója, Carlo Corazza is. A digitalizáció pozitív, nagy láthatóságot ad, gyorsítja a turizmust.

Megállapították, hogy a szállodák és láncok a közvetlen foglalásokat (Direct booking) ösztönző erőfeszítései ellenére is növekszik az OTA foglalások részesedése ( 2 év alatt 3%-kal), különösen a kkv-k vannak kiszolgáltatott helyzetben, így kénytelenek magas jutalékot fizetni. Az elmúlt évben a teljes paritás megszüntetése nem hozta meg a szállodák által remélt jutalékcsökkenést.

Franciaország, Németország betiltotta a részleges paritást is, és rövidesen Ausztria, Olaszország és Svédország is hasonlóan cselekszik, ez az intézkedés immár az összes vendégéjszaka 46%-át érinti Európában. Ezt a szállodák számára hátrányos B2B gyakorlatot az online platformok részéről vizsgálja az EU Bizottság is. Kifogásolja a HOTREC a vendégek adatainak, elérhetőségének visszatartását, valamint a szállodák sorrendjének ismeretlen módszertanát is az online platformokon.

A megosztáson alapuló un sharing economy a szállodákat érintő AIRBNB jelenségével több korábbi megbeszélést,  webinart követően ismét foglalkozott a HOTREC Közgyűlés, változatlanul hiányolva a gazdasági feltételek, működési előírások, a fogyasztóvédelem, az adózási rendszer közelítését, egységesítését (level playing field). Adók beszedésében, annak nyilvántartásában szükséges lenne a platformok együttműködése az adó hatóságokkal, a lakáskiadók kötelező regisztrálása és  annak nyilvános és folyamatos közzététele is. (Az airbnb részéről adóbegyűjtési gyakorlat van már 19 francia városban).

Szükségesnek tartják a megfelelő és kötelező vendégnyilvántartást a külföldiek esetében a schengeni előírások szerint, valamint a helyi idegenforgalmi adó befizetését is az önkormányzatoknak. Amszterdamban, Berlinben, New Yorkban, Barcelonában, San Franciscoban és más városokban is hoztak különböző - főként korlátozó - intézkedéseket, melyeket az Európai Bizottság rövidesen áttekint.

Az európai turizmus - bár országonként eltérő mértékben - idén is fejlődik, javítani kell a vízumkiadást, növelni kell Európa, mint desztináció ismertségét, promócióját. Ezt segíti majd 2018-ban két kezdeményezés: Kulturális Örökség Éve valamint az EU-Kína Turizmus Éve.

 

 

Megválasztották a 11 tagból álló új elnökséget, amely 11 ország szálloda- és vendéglátó szövetségeinek képviselőiből áll.

2017-18-ra ismét Susanne Kraus-Winklert választották a HOTREC elnökének.

Alelnök maradt Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Szintén megtartotta tisztségét Kovács István, az MSZÉSZ főtitkára, aki ismét a Társadalmi Párbeszéd Bizottság tagjaként képviseli a szállodások érdekeit.