Tíz éves a Hotelstars Union

Forrás: turizmus.com

 2019. december 17. 16:55

Az európai szállodák egységes csillagbesorolásának alapjait pontosan 10 évvel ezelőtt tették le Prágában. Követelményrendszere biztosítja, hogy a szállodák kategorizálása azonos kritériumok alapján, közérthető, egységes módon valósuljon meg.

A Hotelstars Union-t (HSU) 2009. december 14-én a Cseh, a Holland, a Magyar, a Német, az Osztrák, a Svájci és a Svéd Szállodaszövetség alapította a HOTREC – az Európai Unió tagországai szálloda, éttermi, és kávéházi szövetségeinek ernyőszervezete – égisze alatt.

A HSU tagjai – a hét alapító ország mellett – Belgium, Dánia, Észtország, Görögország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta és Szlovénia.

A Hotelstars Union 17 teljes jogú tagja mellett nyolc ország –Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Írország, Lengyelország, Szlovákia, Azerbajdzsán és Grúzia – megfigyelőként vesz részt a közös munkában, tájékoztatta lapunkat az MSZÉSZ.

 

„A Hotelstars Union kiváló példája egy sikeres szakmai-iparági kezdeményezésnek. Széleskörű alkalmazása Európán belül lehetővé teszi a világ bármely részéről érkező vendég számára az európai szálláshelyek és szállodák minőségének összehasonlítását. A HSU tagországokban jelenleg több mint 22.000 minősített szálloda található 1,2 millió szoba kapacitással” – mondta el Jens Zimmer Christensen, a HSU elnöke.

A mediterrán országok is készülnek a csatlakozásra

Fotó: needpix.com

A HSU térnyerése az EU mediterrán térségben levő országaiban is folytatódik. A Hotelstars súlyát jelentősen növeli, hogy az európai és világturizmusban meghatározó szerepet játszó mediterrán országok – Franciaország, Olaszország és Spanyolország – rendkívül fontos partnerként készülnek a HSU-hoz történő csatlakozásra.A Hotelstars Unionban együttműködő szállodaszövetségek hozzájárulnak országaikban a szállodák színvonalának emeléséhez, s egyúttal a vendégek számára átláthatóbbá teszik a hotelek osztályba sorolását, egyértelművé teszik a várható szolgáltatások mértékét, tartalmát és színvonalát.

A szállodák minőségét tanúsító védjegy elősegíti a szolgáltatási színvonal növelését, magas szinten tartását, a vendégek tájékoztatását, védelmét, ezáltal hozzájárul a turisztikai piac kiegyensúlyozott fejlődéséhez. A csillagot szerzett szállodák átlátható módon adnak biztonságot a vendégnek az elvárható minőség meghatározásában.