Tizenöt milliárdból fejlesztik a budapesti fürdőket

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 15. 20:29

Budapesten az elmúlt 50 évben nem történt annyi fürdőfejlesztés, mint amennyi a következő 5 évben várható. A tervek szerint mintegy 15 milliárd forintot fordítanak a létesítmények korszerűsítésére és bővítésére 2020-ig – jelentette be Tarlós István főpolgármester.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. tíz projektből álló fejlesztési tervet készített a 2015–2020-as időszakra. A beruházások összértéke mintegy 15 milliárd forint, ennek kétharmadát a BGYH termeli ki, a hiányzó 5 milliárdot pedig a főváros teszi majd hozzá saját költségvetéséből, közvetlenül is részt vállalva a finanszírozásban – közölte Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: Szőke László vezérigazgató érdeme, hogy a 2010 előtti, évi 500-900 millió forintos veszteséget a társaság 2013-ra 430 millió forintos nyereségbe tudta átfordítani, s most már arra is van pénzük, hogy fejlesztésekben gondolkodjanak.

Az elmúlt négy évben jellemzően karbantartottunk és felújítottunk, az igazi nagy fejlesztések most indulnak – hangsúlyozta lapunknak Szőke László. A tervbe vett tíz projekt közül három a korábbi felújítások befejezése, hét pedig új beruházás. Egyik céljuk, hogy a termálvízzel is rendelkező strandokat egész éves üzemelésű fürdőkké tegyék. Jövőre e szerint alakítják át a Palatinust, de fejlesztés, bővítés, illetve rekonstrukció elé néz a Paskál, a csillaghegyi és a pesterzsébeti strand is.

A legnagyobb projekt a Dagály 3,5 milliárd forintos fejlesztése lesz 2016-ban, amiben az állam is szerepet vállal. Az elképzelések szerint, amellett, hogy ezzel a Dagály felnő majd a mellé álmodott sportkomplexumhoz, egy egész éves vízi gyermekparadicsomot varázsolnának a fürdő falai közé. Felújítják és bővítik még a Királyt, valamint két lépcsőben, kétmilliárd forintból tervbe vették a Gellért bővítését is. Napirendben van a beléptető rendszerek „újjáélesztése" is.

A külföldi turisták döntően a Gellértet és a Széchenyit keresik, arányuk 70-75 százalékot tesz ki a vendégek között. E két fürdő terhelését csökkentheti majd a Rudas, amelynek jövő héten adják át új élményfürdő-részlegét – tudtuk meg Szőke Lászlótól. Kérdésünkre elmondta még, hogy a cég fürdői a tavalyi 3,3 millió vendég után idén – a rendkívüli, esős nyár ellenére – összesítve elérhetik majd a 3,5 milliós vendégszámot.

A Rác fürdő várható nyitásának idejét firtató újságírói kérdésre a főpolgármester közölte: még nem született megegyezés a projektcéggel, elképzelhető, hogy „elmegy a felszámolás irányába", bár az ügy még nincs lezárva. A fürdő valószínűleg a nem túl távoli jövőben megnyílik majd – biztatta Tarlós István a sajtótájékoztató résztvevőit.